latinica  ћирилица
07/05/2019 |  15:56 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 17. maja biće otvorena izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom", u okviru programa obilježavanja 180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije.
Sava Šumanović (foto:dnevno.rs) -
Sava Šumanović (foto:dnevno.rs)

Postavka, koju organizuje Galerija Matice srpske, biće otvorena do 31. avgusta, najavili su danas u Beogradu organizatori.

Francuskoj publici biće predstavljen dio opusa srpskog slikara koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu "Kupola" /La Coupole/ na Monparnasu 1927. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

Osim pripremnih skica za stub iz 1928. i 1929. godine, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana "Kupola" iz tridesetih godina 20. vijeka.

Biće prikazana i replika stupca, kao i izbor slika Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na razvojni put slikara, od boravka u Parizu, pa do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.

Autor izložbe Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da ta skica iz privatnog vlasništva jeste glavni eksponat ove izložbe.

- Ona /skica/ potvrđuje da je to radio Sava Šumanović - rekla je Bugarski, koja je i upravnik Galerije Matice srpske.

Ona je dodala da će biti izložen i Šumanovićev crtež "U baru", koji je iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Sastavni dio izložbe je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, umjetnika koji živi i radi u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu "Kupola", ali i na analizi njegovog cjelokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Osim Ministarstva kulture i informisanja Srbije, podršku u realizaciji ovog projekta dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu, privatni vlasnik i grupa "Bertran", vlasnik restorana "Kupola".