latinica  ћирилица
08/05/2019 |  12:56 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Milunović: Sve zločince kazniti prema istim aršinima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović smatra da je zajednički život u BiH moguće uspostavi tek kada svi zločinci budu kažnjeni za ratne zločine i kada budu kažnjavani prema istim aršinima.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Komentarišući presudu Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da Tužilaštvo BiH mora da izjednači kriterijume u procesuiranju ratnih zločina za sve tri strane.

On je podsjetio da nije suđeno za ratne zločine nad Srbima počinjene na brojnim mjestima u BiH, prije svega u Sarajevu, Podrinju, zapadnoj Krajini, Ozrenu i mnogim drugim mjestima koja su se tada nalazila van kontrole Vojske Republike Srpske.

Milunović smatra da je neprihvatljivo i to što je optužbe oslobođen Sakib Halilović koji je Veselijevoj bio nadređeni kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

- Izgleda da komandna odgovornost postoji samo kada je riječ o Srbima i VRS, a ne postoji za pripadnike takozvane Armije BiH i HVO-a u tadašnjem sukobu - rekao je Milunović.

On kaže da je to posebno vidljivo iz činjenice da za zločin nad 3.400 Srba u Podrinju još niko nije odgovarao.

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je ElFeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.