latinica  ћирилица
08/05/2019 |  18:41 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Dodik na sastanku u Tirani: Samit već dao dobre rezultate

Lideri zemalja zapadnog Balkana danas i u Tirani.

U glavni grad Albanije stigao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Na samitu Procesa Brdo-Brioni u Tirani je i bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović.

Domaćini dvodnevnog skupa su predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, zajedno sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom.

- Veoma je dobro da se održava ovaj samit u kontinuitetu. On je već dao ozbiljne rezultate i treba da definiše neke nove pristupe i politike. Ono što je slovenački predsjednik Pahor već zagovarao u prethodnim sedmicama odnosi se na to da se nađe način kako bi Evropa prihvatila i mi bili spremni da se ubrza put ka EU integracijama, potencirajući da to treba da bude geopolitičko, a ne tehničko pitanje. U tom pogledu mislim i da će se voditi razgovori na ovom samitu - rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH će se sresti i sa s posebnim gostom ovog sastanka visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

- Što se tiče gospođe Mogerini, to su pitanja evropskih integracija BiH. Činjenica je da je kolektivno Predsjedništvo bilo u Briselu, da smo tamo imali određene dogovore.Nažalost, ne mogu da kažem da smo to ispunili. Јedna široka otvorena mogućnost EU da do kraja maja da mišljenje za BiH u vezi sa njenim daljim pridruživanjem EU, okružena je činjenicom da nismo ispunili dio dogovora koje smo imali sa rukovodstvom EU, a prije svega odnosi se na samo formiranje vlasti - rekao je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i najavu protesta pokreta "Samoopredjeljenje" te inicijativu da se nepoželjnim osobama proglase predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i on rekavši - Ljudi imaju pravo da protestuju, a ja sam ovdje kao što vidite.

Iz Predsjedništva BiH ranije je najavljeno da će sutra u 9.00 časova Dodik, DŽaferović i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Branimir Јukić učestvovaati na plenarnom sastanku Brdo-Brioni. Tokom boravka u Tirani, Dodik će danas i sutra imati nekoliko bilateralnih sastanaka sa pojedinim zvaničnicima iz regiona.

Povezane vijesti:

Dodik i Meta založili se za uspostavljanje boljih odnosa i saradnje