latinica  ћирилица
09/05/2019 |  11:09 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Marš "Besmrtnog puka" i polaganje vijenaca na Trgu palih boraca NOR-a (FOTO)

Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci danas su položeni vijenci na spomenik žrtvama fašizma povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, te delegacije Vlade Republike Srpske, Vijeća naroda, SUBNOR-a, ambasade Rusije u BiH.

Polaganje vijenaca (Foto: Srna)

Vijence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, te delegacije logoraša iz Drugog svjetskog rata, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Polaganje vijenaca (Foto: Srna)

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci je počelo maršom "Besmrtnog puka" sa Trga Krajine ka prema Trgu palih boraca NOR-a.

U koloni su bili i i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici su nosili slike svojih predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma. 

Marš "Besmrtnog puka" se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci je organizovan treći put.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Јugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.