latinica  ћирилица
09/05/2019 |  12:23 ⇒ 12:24 | Autor: sputniknews.com

Vučić ignorisao protokolarno slikanje s Metom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ignorisao je danas fotografisanje na svečanom dočeku učesnika samita Procesa Brdo-Brioni.
Vučić na sastanku u Tirani (Foto:Tanjug/Zoran Mirković) -
Vučić na sastanku u Tirani (Foto:Tanjug/Zoran Mirković)

Za sastanke te vrste uobičajeno zajedničko fotografisanje sa domaćinom skupa.

Inače, predsjednik Srbije je prvi stigao na ceremonijalni doček pred kamerama, ali se nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsjednikom Iljirom Metom i inicijatorima procesa, predsjednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja.

Tako jedini nema zajedničku fotografiju, za koju su, kako su dolazili, pozirali ostali učesnici, predsjednik Crne Gore, predsjedavajući Bosne i Hercegovine, počasni gost predsednik Poljske Andžej Duda,te šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Vučića je sinoć po dolasku u Tiranu "sačekala“"informacija da su Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama razgovarali pred samit o nacionalnom ujedinjenju, potpunom otvaranju granice između tzv. Kosova i Albanije i pripajanju tri opštine juga Srbije, kao i protesti Samoopredeljenja zbog njegovog dolaska u Albaniju.

Ranije danas su gotovo svi albanski i prištinski mediji objavili da se pred početak samita sreo sa Tačijem u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i da se sa njim hladno rukovao.