latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:32 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Dodik ukazao Dudi na neprihvatljiv istup predstavnika Poljske u SB

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Tirani na marginama Samita Brdo-Brioni sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom i prenio mu da je neprihvatljiv istup predstavnika Poljske u Savjetu bezbjednosti UN nakon obraćanja visokog predstavnika Valentina Incka i predstavljanja 55. izvještaja o stanju sprovođenja mira u BiH.
Dodik za Pečat - Foto: RTRS
Dodik za PečatFoto: RTRS

Dodik je rekao Dudi da je neprihvatljiv način na koji je nastupila predstavnik Poljske u Savjetu bezbjednosti UN koja je pružila podršku visokom predstavniku u BiH i primjeni bonskih ovlašćenja, te ocijenila da vlast u Republici Srpskoj, formiranjem komisija za Srebrenicu i Sarajevo, pokušava da revidira istoriju.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je da je takav istup predstavnika Poljske neprihvatljiv, te da se davanjem podrške primjeni bonskih ovlašćenja daje podrška protektoratu u BiH, koja želi da ide ka EU.

Dodik je konstatovao da formiranje dvije nezavisne međunarodne komisije nije revidiranje istorije, već dio traganja za istorijskom istinom, te da se Republika Srpska nada da će one pomoći da se dođe do sveobuhvatnijih i tačnih istorijskih činjenica o ratu.

Poljski predsjednik je rekao da nije upoznat o detaljima istupa predstavnika te zemlje u Savjetu bezbjednosti UN, te da će vidjeti o čemu je riječ.