latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:07 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Veličanstvena parada na Crvenom trgu (FOTO)

U Moskvi je održana 74. godinu zaredom vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom. Na paradi je učestvovalo 13.000 vojnika, a prikazano je više od 130 komada najmodernijeg naoružanja. Vazdušni dio parade otkazan je zbog lošeg vremena.

Tradicionalnim pozdravom ura, na Crvenom trgu u Moskvi počeo je najveći događaj na ruskom tlu u posljednje 74 godine. Dan ponosa i tuge za Ruse koji su podnijeli najveću žrtvu u porazu fašista u Drugom svjetskom ratu. Na Crvenom trgu već godinama ista postava. Paradu predvodi ministar odbrane Sergej Šojgu, ovaj put u luksuznom kabrioletu ruske proizvodnje Aurus, a raportira dvodecenijskom ruskom lideru, predsjedniku Vladimiru Putinu.

Moskva (Foto:Sputnik/Evgeniй Biяtov)

- Ovo je dan naše bezgranične zahvalnosti zaštitnicima otadžbine koji su razbili nacizam. Oni su ratovali, trudili se, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mjestu borbe, dali sve što su mogli i pobijedili - istakao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je podsjetio na velike bitke kod Staljingrada, Kurska, Smoljenska, Odese, Sevastopolja, te na opsadu Staljingrada. Upozorio je da u brojnim zemaljama svjesno iskrivljuju događaje iz vremena rata i da oni koji su zaboravili na čovječnost besramno lažu svoju djecu.

Vladimir Putin (Foto:Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

- Pobjedu u Drugom svjetskom ratu kovao je čitav narod, borili su se do poslednjeg, a vojnička poruka umiremo, ali se ne predajemo nije zaboravljena. Polovina boraca nije imala više od 25 godina. Nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i samopožrtvovanje - dodao je Putin.

Moskva (Foto:Sputnik/Alekseй Filippov)

Crvenim trgom prvi je prošao simbol pobjede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obilježjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata. Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije bilo je višenamjensko oklopno vozilo "Tajfun" i "Tigar - M" sa protivtenkovskim kompleksom "Kornet" i sistemom "Arbalet". Crvenim trgom prošla je i paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 "Armata", glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku "Terminator". Predstavljen je i AK-12, novi kalašnjikov koji je 2016. godine prošao brojna testiranja a od prošle godine je u masovnoj proizvodnji.

Moskva (Foto:Sputnik/Aleksandr Vilьf)

Јedini strani zvaničnici na prošlogodišnjoj paradi bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanijahu, a ove godine na Crvenom trgu nije bilo predstavnika ruskih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Vladimir Putin nikoga nije pozvao u Moskvu.