latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:22 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

"Besmrtni puk" na ulicama Istočnog Sarajeva

Prvi put ove godine u Istočnom Sarajevu marširao je "Besmrtni puk". U stroju je bio i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc koji je istakao značaj održavanja ovakvih manifestacija zbog stalnih pokušaja revizije istorije i izjednačavanja žrtve i dželata.

Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom odavanjem pošte stradalima u Drugom svjetskom ratu obilježen je širom Srpske, uz poruku da je srpski narod dao veliki doprinos u slamanju najvećeg zla u 20. vijeku - nacizma i fašizma.

"Besmrtni puk" prodefilovao je ulicama Istočnog Sarajeva. Stupali su zajedno mladi i stari, veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata, rođaci i potomci antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata.
 
- Ovo je slika mog djeda, pripadnika Romanijske udarne brigade. Ranjen je 1945. godine i odlikovan. Odajem mu počast, kao i svim antifašistima i narodima koji su se borili i bore protiv fašizma - istakao je Dragan Obradović.

- Ovo je slika mog strica po kojem sam dobio ime. Stradao je 1942. godine u bici protiv ustaša u dolini Neretve. S ponosom nosim ovu sliku, s ponosom stupam u "Besmrtnom puku" - kaže Ljubo Grković.

Grad Istočno Sarajevo upisao se u red evropskih i svjetskih metropola koji maršom "Besmrtnog puka" odaju počast neprebrojanim žrtvama srpskog, ruskog i drugih naroda u Drugog svjetskom ratu.

- Glavni cilj je da se podsjetimo i ne zaboravimo ove heroje koji su dali svoje živote. Kako se u Rusiji kaže: Oni su umirali na nogama, da mi ne bi stajali na koljenima - rekao je Aleksej Kerestedžijanac, zamjenik ruskog ambasadora u BiH.

- Mislim da smo dužni, prvenstveno zbog mlađih naraštaja, da prenosimo istinu o Drugom svjetskom ratu i stradanju Srba, Rusa, Јevreja i drugih naroda, ali i zbog stradanja Srba tokom cijelog 20. vijeka - kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva. 

U Mrkonjić Gradu, Sokocu, Zvorniku, Prijedoru, Trebinju, Srpcu i drugim opština Srpske, položeni su vijenci na spomen obilježja stradalima u Drugom svjetskom ratu, kako borcima ,tako i civilima umorenim u zloglasnom Јasenovcu i drugim stratištima.

- Danas smo došli ovdje da obilježimo 9. maj, pobjedu nad fašizmom, da se ne zaboravi. Da ove tekovine ostanu u sjećanju - poručio je Radomir Ostojić, predsjednik SUBNOR-a Zvornik.

Kozara i Potkozarje sinonimi su za stradanje od ustaške ruke, dok 21.000 boraca tog kraja, raspoređenih u pet brigada NOB-a, svjedoči o velikoj borbi protiv fašizma.

- Slobodu nisu dočekala 9.932 partizana koji su poginuli i čija su imena upisana na memorijalnom zidu na Kozari  - kaže Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a Prijedor.

Prvi put u Bileći, na Dan pobjede položeno je cvijeće i odata počast stradalim pripadnicima Ravnogorskog i Narodnooslobodilačkog pokreta. Bilo da su u partizanima ili četnicima, Srbi tog kraja dali su doprinos u borbi protiv fašizma.