latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:36 | Autor: SRNA

Građani nisu optimisti po pitanju rješavanja kosovskog problema

Građani Srbije nisu optimisti kada je riječ o rješenju kosovskog problema, ne očekuju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpiše priznanje samoproglašenog Kosova, a većina smatra da taj problem neće biti riješen uskoro, rezultati su ankete koju je agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Faktor plus" uradila u saradnji sa beogradskim dnevnikom "Blic".
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

"Blic" piše da je na pitanje da li će predsjednik Srbije ili predsjednik Vlade potpisati nezavisnost Kosova i Metohije čak 78 odsto ispitanih odgovorilo negativno, 15 odsto misli da hoće, a sedam odsto nema stav.

Na pitanje šta je najbolje rješenje sa stanovišta Srbije i njenih građana za problem Kosova i Metohije, 50 odsto ispitanika odgovorilo je "zamrznuti konflikt", 32 odsto misli da je to sporazum o razgraničenju dvije strane, a osam odsto priznanje samoproglašenog Kosova.

Građani nisu pokazali optimizam kada je riječ o pitanju u kom vremenskom roku očekuju rješenje, pa tako skoro polovina anketiranih /47 odsto/ smatra da kosovski čvor neće biti riješen u narednih pet do 10 godina, 22 odsto očekuje da bude riješen u narednih godinu ili dvije, a 14 odsto do kraja ove godine.

Rješenje kosovskog pitanja, ukoliko ga podrže velike sile - Rusija, SAD, EU i Kina, podržalo bi 46 odsto anketiranih, ali samo ako Kosovo i Metohija ostane u sastavu Srbije.

Ukoliko bi ove velike sile bile garanti sporazuma, takvo rješenje podržalo bi 40 odsto građana.

"Blic" napominje da je istraživanje rađeno prije nego što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da neće potpisati nezavisnost.

List prenosi i izjavu Vladimira Pejića iz agencije "Faktor plus" da se u posljednje vrijeme mnogo govorilo na tu temu i da građani ne samo da nisu za to, već ne vjeruju da će do priznanja nezavisnosti doći.