latinica  ћирилица
10/05/2019 |  12:39 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Uputstvo građanima za postupanje u slučaju poplava

Civilna zaštita grada Banjaluka izdala je uputstvo kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju poplava s obzirom na najavljene obilne količine padavina prognozirane za period od 12. do 15. maja.
Mladen Ćućun - Foto: SRNA
Mladen ĆućunFoto: SRNA

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da su sve nadležne gradske službe u stanju pojačane pripravnosti poslije upozorenja Republičkog hidroemeteorološkog zavoda, ali i da građani moraju znati šta im je činiti ako dođe do poplava.

- U prevenciji najavljene poplave važno je imati spreman materijal za zaustavljanje prodiranja vode u kuću kao što su vreće sa pijeskom, a svu pokretnu imovinu bi trebalo izmjestiti na sigurno - kaže Ćućun.

On je naglasio da građani, ako se zateknu na otvorenom, treba da izbjegavaju poplavljena područja i da ne hodaju kroz plavnu vodu ako ona prelazi preko koljena.

- Ukoliko vozite, nemojte voziti poplavljenom saobraćajnicom. Nemojte zaobilaziti prepreke koje su postavile zvanične službe u vašem mjestu - naglasio je Ćućun.

Kada opasnost od poplava prođe i građani se vrate kućama, nipošto ne smiju koristiti svježu hranu, vodu ili lijekove koji su došli u dodir sa zagađenom poplavnom vodom.

Ćućun ističe da je prije ulaska u kuću nakon poplave potrebno provjeriti da li postoje oštećenja zbog kojih bi moglo doći do rušenja.

On napominje da je nakon poplave najbitniji segment higijena i čuvanje zdravlja.