latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:39 ⇒ 12/05/2019 | 20:59 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Formiran tim za praćenje stanja usljed najavljenih padavina

Vlada Republike Srpske imenovala je danas petočlani tim čiji je zadatak praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Tim čine potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i generalni sekretar Vlade Siniša Karan.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je na današnjoj sjednici Vlade usvojen i Nacrt strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2023. godine.

U ovom dokumentu je akcenat stavljen na razvoj lokalnih volonterskih servisa i promociju i razvoj volontiranja među srednjoškolcima.

Kao novi strateški cilj definisano je volontiranje u zajednici koje se odnosi na unapređenje međugeneracijske solidarnosti putem volontiranja, doprinos volontiranja razvoju preduzetničkih vještina, te uključivanje privatnog sektora u podršku razvoju volontiranja kroz korporativno volontiranje.

Generalni cilj strategije je pružanje podrške održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja u Srpskoj, a biće ostvaren kroz pet prioritetnih strateških ciljeva - unapređenje pravnog okvira, jačanje volonterske infrastrukture, razvoj volontiranja u formalnom i neformalnom obrazovanju, volontiranje u zajednici i promocija volontiranja.

UTVRĐEN PRIЈEDLOG DOPUNE ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U PRAVOSUĐU

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske po hitnom postupku.

Predloženim zakonom službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje se pravo na dodatnu naknada u iznosu od 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih posloa, ostvarene u proteklom mjesecu jednako kao i za policijske službenike zaposlene u MUP-u Srpske.

"Razlog donošenja doupune predmetnog zakona proizilazi iz potrebe da se izjednači status ovlaštenih službenih lica u institucijama pravosuđa Republike Srpske sa statusom policijskih službenika u MUP-a sa srednjom i višom stručnom spremom", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Srpske je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi da se iskustava stečena u njegovoj višegodišnjoj primjeni unaprijede i preciziraju pojedina rješenja radi očuvanja, unapređivanja i zaštite interesa i odgovornosti profesije.

Istovremeno se prihvataju i rješenja prema kojima se postiže veći stepen usklađenosti rada Komore inženjera poljoprivrede sa drugim komorama, a posebno Veterinarskom komorom Republike Srpske.