latinica  ћирилица
10/05/2019 |  14:17 | Autor: TANЈUG

Vučić: Spremni za rat, ali i 100 godina mira

Srbija će se ponašati odgovorno i ozbiljno, čuvaće mir i stabilnost ali, iako živimo kao da će 100 godina biti mir, moramo da budemo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku, poručio je danas predsjednik Srbje Aleksandar Vučić u Nišu.
Vučić:Spremni za rat, ali i 100 godina mira (Foto:Tanjug/Dimitrije Goll) - Foto: TANЈUG
Vučić:Spremni za rat, ali i 100 godina mira (Foto:Tanjug/Dimitrije Goll)Foto: TANЈUG

Vučić je, uoči vojno policijske parade "Odbrana slobode", istakao da su jedinice vojske i policije sve pripremljenije i opremljenije, a sve to treba da služi u svrhu odvaraćanja potencijalnih agresora na Srbiju.

Vučić je istakao da je budžet za odbranu nikada veći, što olakšava pozicije jednoj relativno maloj, a nezavisnoj i suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku.

On je, nakon sastanaka sa komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima, izrazio zahvalnost svim pripadnicima MUP-a i VS koji brinu o sigurnosti i bezbjednosti građana i koji vrijedno i naporno rade, vjerovanto, jedan od najtežih poslova u zemlji.

Vučić je novinarima prenio da se na sastanku razgovaralo o tri važne teme, prije svega o bezbjednosnoj situaciji u zemlji i regionu, te da je upoznao pripadnike Vojske i policije sa izuzetno složenom političko-bezbjednosnom situacijom.

- Srbija će da se ponaša odgovorno i ozbiljno, da čuva mir i stabilnost, ali, uz mnoge loše rečenice koje je Јosip Broz imao, imao je i jednu dobru - da živimo kao da će 100 godina biti mir, ali da budemo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku - rekao je Vučić.

Takođe, bilo je riječi i o tome šta država može da uradi za pripadnike vojske i policije, jer, kako je rekao, znaju koliko još muka i problema ima u vojsci i policiji.

- Znamo da smo naslijedili, ne ništa, nego minus od osam milijardi, a da gotovo ništa nismo imali od uniformi i tehnike. Danas je stanje sa unofrmama neuporedivo bolje - podvukao je Vučić.

Podsjetio je da je 2012. godine, kada je postao ministar odbrane, Ratno vazduhoplovstvo imalo dva "miga 21", koje danas zovu "mtrvački sanduk", jer ne može da se bori ni sa kim u bliskoj borbi, kao i jedan "mig 29", koji nije mogao ni da poleti.