latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:05 | Autor: SRNA

Lukić: Dokumentarac nije sasvim objektivan

Film "Suđenje Ratku Mladiću" nije apsolutno objektivan, ali pruža mnogo više objektivnosti nego Haški tribunal jer se u ovom dokumentarcu koliko-toliko vidi i strana odbrane, izjavio je Srni advokat Branko Lukić, pravni zastupnik generala Mladića.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

- Znajući da je Bi-Bi-Si pre svega stajao iza filma, na početku smo izražavali sumnje da li uopšte da učestvujemo u tome i to smo im otvoreno i rekli: "Vi dolazite sa Bi-Bi-Si-ja, mi vama ne vjerujemo" - rekao je Lukić poslije panel-diskusije "Sudska pravda: između žrtava i počinioca" sa autorima filma Robertom Milerom i Henrijem Singerom i penzionisanim glavnim tužiocem Haškog tribunala Piterom Mekloskim.

On je napomenuo da su autori pokazali da su ljudi sa kredibilitetom.

- Nisu nas prevarili, nisu pokušali od generala da naprave monstruma, što je tužilaštvo želilo - rekao je Lukić.

On je naveo da je na prvom predstavljaju filma bio sa Mekloskim koji je u jednom momentu ljutito rekao da je film balansiran.

- Dakle, oni ne žele balansirano, oni žele jednostrano. Srećom, to se nije desilo i videli smo koliko-toliko stranu odbrane i neki vid objektivnosti - rekao je Lukić.

Autori filma istakli su na panelu da su željeli da u filmu o suđenju Mladiću razumiju i sud i odbranu, te da predstave argumente obje strane.

Mekloski je rekao da mu se film svidio iako "nije savršen", te da je nevjerovatno kako su autori izbjegli rizik da se svrstaju na jednu ili drugu stranu.

Dokumentarni film "Suđenje Ratku Mladiću" prikazan je sinoć na festivalu "Beldoks" u Beogradu.

Ovaj dokumentarac bavi se sudskim procesom koji se vodi pred Haškim tribunalom protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, a snimljen je uz dozvolu suda i saglasnost odbrane.