latinica  ћирилица
10/05/2019 |  16:36 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Brčko: Obilježiti mjesto stradanja porodice Isailović

U Brčkom je danas služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci na mjestu gdje je prije 25 godina tragično stradala porodica Isailović, od granate ispaljene sa položaja takozvane Armije BiH.

Od posljedica ranjavanja granatom na današnji dan 1994. godine stradala je dvadesetsedmogodišnja Svjetlana Isailović, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, njena trogodišnja kćerka Božana i svekar Božo Isailović.

Od tuge zbog gubitka porodice, ubrzo je preminuo i Svjetlanin muž Kojo Isailović.

Počast stradalima danas su polaganjem vijenaca dali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta iz reda srpskog naroda, boračkih udruženja, te srpskih političkih partija iz Brčkog.

Vijenac na mjestu stradanja porodice Isailović položio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je istakao da je ovo jedan tragičan događaj koji pokazuje sav besmisao proteklog rata u BiH.

Navodeći da se često čuje da predstavnici tužilaštva i pravosuđa obrazlažu svoje nepostupanje u ovakvim i sličnim događajima time da je nešto bilo legitiman vojni cilj, Milić je istakao da takvo obrazloženje u ovom slučaju apsolutno neodrživo. 

- Zar trudnica, dijete, jedan starac mogu biti legitimna vojna meta? Žalosno je da ni nakon svih ovih godina nema procesuiranja odgovornih za ovaj i slične događaje. Ono što nama preostaje da iz godine u godinu dolazimo ovdje i upozoravamo na jednu takvu činjenicu, ne da bismo gajili mržnju, već da nam ovo bude opomena do čega sve ta mržnja može dovesti - poručio je Milić.

On je dodao da ne treba praviti selekciju žrtava te da je neophodno da se obilježi mjesto stradanja poprodice Isailović i svih nevinih žrtava kako u Brčkom, tako i širom BiH, jer je to civilizacijski čin.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom Јovan Pudić podsjetio je da srpska udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata skoro četiri godine čekaju odgovor Skupštine distrikta na zahtjev da postavljanjem spomen-ploče trajno obilježe mjesto tragedije porodice Isailović. 

- Ovih dana ponovo ćemo uputiti zahtjev Skupštini za postavljanje spomen-ploče na mjestu stradanja porodice Isailović -  najavio je Pudić.

Obilježavanje stradanja podorice Isailović organizovalo je Udruženje porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom, čiji su predstavnici zapalili svijeće i na mjestu stradanja porodice Isailović i na mjesnom groblju u Mrtvici, gdje je porodica sahranjena.

Projektil razorne moći ispaljen je u cjelodnevnom granatiranju centra grada sa položaja takozvane Armije BiH 10. maja 1994. godine, kada je Brčko bilo mjesto zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.