latinica  ћирилица
10/05/2019 |  17:51 ⇒ 17:55 | Autor: SRNA

Foča: "Tračak nade" ugostio karavan prijateljstva

Karavan prijateljstva i mira iz Rudog, u kojem učestvuju učenici 10 osnovnih škola i isto toliko udruženja osoba sa teškoćama u razvoju, po pet iz Srpske i Federacije BiH, bio je danas gost fočanskog Servis centra za pomoć osobama sa posebnim potrebama "Tračak nade".
Karavan prijateljstva i mira iz Rudog - Foto: SRNA
Karavan prijateljstva i mira iz RudogFoto: SRNA

Učesnici ovog karavana su sa drugarima iz "Tračka nade" posjetili Hram Svetog Save i Aladža džamiju u Foči.

Milena Kujundžić, predsjednik udruženja "Nada" iz Rudog, koje je, uz podršku Ambasade SAD, organizator Karavana prijateljstva, kaže da je ovo nastavak kampa prijateljstva koji u mjestu Strgačina kod Rudog već deceniju okuplja djecu iz BiH.

- Karavanom obilazimo drugare iz škola i udruženja koja su učestvovala u našem kampu, kao i škole i udruženja koja će naredne godine biti učesnici - kaže Kujundžićeva.

Ona ističe da je riječ o karavanu prijateljstva, solidarnosti, suživota, mira i tolerancije i da je jedan od njegovih ciljeva integracija djece sa posebnim potrebama koja na ovaj način šire prijateljstva.

Učesnici Karavana prijateljstva družili su se sa članovima "Tračka nade", a mogli su da se upoznaju i o načinu rada ovog centra.

- Pokazali smo im šta mi to radimo kroz razne aktivnosti. Oni su oduševljeni i nadam se da će i ubuduće biti naši gosti - rekla je direktor "Tračka nade" Јelena Vilotić.

Učenica iz Sarajeva Sajra Kustura rekla je da je presrećna što učestvuje u Karavanu prijateljstva, čiji je cilj spoznaja ljepote u različitostima, dodavši da da bi voljela kada bi se organizovalo više ovakvih aktivnosti.

Njen drugar Sergej Radičević iz Rudog kaže da uživa u obilasku gradova, gdje je upoznao drugare iz Višegrada, Goražda, Sarajeva i drugih gradova.

Karavan prijateljstva krenuo je danas iz Rudog i boravio je u Goraždu i Ustikolini, a potom u Foči, te je produžio prema Sarajevu, pa će sutra obići Pale, Јahorinu i Vogošću, a druženje se završava na Baščaršiji.