latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:13 | Autor: RTS

Vučić: Projekat od nacionalnog značaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima kompanije KPMG o projektu izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona, sa potencijalom za razvoj novog dijela Beograda. Vučić je istakao da je taj projekat od nacionalnog značaja i da će pozitivno uticati na dalji privredni razvoj Beograda i Srbije, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.
Projekat Nacionalnog stadiona u Beogradu (Foto: FSS) -
Projekat Nacionalnog stadiona u Beogradu (Foto: FSS)

Fudbalski savez Srbije angažovao je najpoznatije svjetske stručnjake za izradu ovakve vrste projekata, koji su procjenili da postoji potreba za izgradnjom stadiona sa kapacitetom od 52.000 mjesta, što bi Srbiji omogućilo da se kandiduje za svjetsko i evropsko prvenstvo u fudbalu.

U komleksu je, pored stadiona, planirana gradnja tehnološkog parka koji će zahvatati najveći dio zemljišta, a veliki prostor je predviđen za i za gradnju prateće saobraćajne infrastrukture - 10.000 parking mjesta za automobile i 500 parking mjesta za autobuse. Stadion će se prostirati na 35 hektara, a sa ostalim objektima, prije svega tehnološkim parkom, zauzeće oko 430 hektara.

Cijeli koncept treba da se zove Stadion siti. Plan je da se u okviru stadiona napravi grad. Izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, kao i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svjetskih trgovačkih lanaca. Planirano je dosta poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok.