latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:47 ⇒ 11/05/2019 | 08:34 | Autor: RTRS

Dodik: Od Albanaca sam branio interese Srpske

Dan nakon Samita u Tirani, zvaničnici Srbije i Srpske i danas ponavljaju da je poruka prestavnika Tirane i Prištine, o brisanju granica Albanije i samozvanog Kosova - nedopustiva. Ne čudi ih izostanak međunarodne osude, jer je, ističu, odavno jasno da za Srbe i Albance ne vrijede isti principi.

Sastankom, sa kojeg su javno poručili da žele ujedinjenje Albanije i takozvanog Kosova i da će im pripojiti i tri opštine Centralne Srbije, predstavnici Tirane i Prištine Edi Rama i Hašim Tači pokušali su stvoriti atmosferu, u kojoj bi predstavnici Srba osjetili da nisu dobrodošli. Izjavio je ovo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je na samitu u Tirani odgovarao na Tačijeve provokacije.

- On je pokušavao da prikaže Republiku Srpsku kao neku babarogu, tvrdeći da Republika Srpska neće biti na teritoriji tog Kosova. Јa sam rekao da mi nemamo pretenzije prema Kosovu jer je ono u sastavu Srbije i da u tom pogledu može biti miran - ponovio je Dodik.

Dodik kaže da je Tači provokacije pojačavao, kad je vidio da nema reagovanja stranaca. Njemu i liderima, koji su tolerisali albanske provokacije, rekao je da je Republika Srpska demokratsko društvo, čiji je subjektivitet međunarodno priznat Dejtonskim sporazum.

- Republika Srpska je odličan primjer rješavanja konflikta i uvažavanja multietničkog i multinacionalnog društva - iznio je jasan stav Milorad  Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nakon izjava Rame i Tačija, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, očekuje da reaguju svjetski moćnici. Oni, ističe, odavno tolerišu princip, po kojem za Srbe i Albance ne važe ista pravila.

- Zamislite da su Dodik i Vučić, koji su se tamo sreli, rekli da su razgovarali o nacionalnom ujedinjenju, o rušenju granice između Srbije i Republike Srpske i spajanju nekih opština iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine Srbiji - povukao je paralelu Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Da "Velike Albanije" neće biti, bez obzira na to koliko su snažni albanski saveznici, stav je predsjednika Srbije Aleksandra Vučić. Na svim sastancima u Tirani ponavljao je da od nacionalnih interesa Srbije neće odustati.

- Rekao sam  "ljudi dozovite se pameti". Nije ovo teatar. Nije ovo pozorište da svaki dan obmanjujete svoje građane pričama o nekom ujedinjenju i sličnim stvarima - poručio je Vučić.

Predstavnici Srpske i Srbije ponovili su da se zalažu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, i da će sve preduzeti da održe prijeko potrebnu stabilnost u regionu.