latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:03 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Јedan od najvećih ruskih tržnih centara otvara vrata proizvodima iz Srpske

U saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva, Privredna komora Srpske organizovala je sastanak domaćih proizvođača i predstavnika kompanije "Nojman partners". Cilj je upoznavanje privrednika, sa kompanijom koja bi njihove proizvode plasirala na rusko tržište.

Kompanija "Nojman partners", čiji je glavni klijent i partner jedna od najvećih ruskih kompanija u oblasti maloprodaje "OK Grup", zainteresovana je za uvoz prehrambenih proizvoda iz Republike Srpske na rusko tržište.

- Ukoliko govorimo o količinama, moramo istaknuti da se radi o velikim količinama koje potražujemo, obzirom da smo veliki lanac. Ukoliko govorimo o hrani i pićima, proizvodimo hiljade tona godišnje ali možemo početi sa nekim manjim količinama i onda tu saradnju proširivati na veće količine - rekao je Armin Burger, direktor kompanije "OK Grup".

Kompanije "Svis lajon" i "Banjalučka pivara" vide šansu za izvoz svojih proizvoda.

- Dvije godine sarađujemo sa ruskim tržištem, na koje godišnje izvezemo između 300 i 400 tona robe. Do sada smo imali pozitivnu saradnju, tako da se nadamo da ćemo i sa ovim kupcem ostvariti dobro poslovanje - naveo je Aleksandar Kojović iz  kompanije "Svis lajon" Trebinje.

Dejan Ćato iz Banjalučke pivare istakao je da svako u svom sektoru i domenu može da podnese onoliko koliko ima svojih dostupnih kapaciteta, ali, kako je rekao, ovaj privredni kolektiv je zainteresovan za izlazak na rusko tržište.

Ovo je bila prilika da privrednici iz Srpke predstave proizvode i nađu potencijalne partnere.

- Kratko su se predstavila 24 privredna društva sa svojim proizvodnim programima, od čega nekoliko njih posljednjih godina i izvozi za Rusiju. U pitanju su svi oblici saradnje, od uvoza gotovih proizvoda, do proizvoda koje bi radili eventualno naši proizvođači za trgovački lanac - naglasila je Dragana Kokot, direktorka sektora za ekonomsko - pravne poslove Privredne komore Republike Srpske.

"Ok Grup" trenutno posjeduje više od 70 hipermarketa i 85 supermarketa, zapošljava više od 20.000 ljudi i ima godišnji promet veći od 2,2 milijarde evra.