latinica  ћирилица
10/05/2019 |  19:11 ⇒ 23:15 | Autor: RTRS

Vojni spektakl u Nišu; Srbija pokazala vojno i policijsko naoružanje (FOTO)

Srbija će živjeti kao da će 100 godina biti mir, ali će biti spremna na rat u svakom trenutku, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na veličanstvenoj vojnoj paradi u Nišu.

Srbija je pokazala opremu i oružje, nabavljenu proteklih godina. Sve je počelo nabavkom novih migova 29, a sada je njen vojni arsenal najjači od raspada bivše države.

Srbija ima čime da brani svoju slobodu, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srbija vojno, nikad jača. 1.500 posebno obučenih i opremljenih vojnika, pokazalo je nove puške skar l, oružje i američkih mornaričkih foka. Namjenska industrija Srbije, najbolje što prizvodi: haubice Nora, Lazara, Miloša, raketni sistem Alas, a vojnici šta znaju - desantni padobranski skokovi sa 1.000 metara dio su prikaza koji se odvijao na nebu.

Od 40 borbenih letjelica, pažnju i dalje privlače Migovi 29, međutim, pokazana su i dva ruska oklopna helikoptera koja će uskoro biti u srpskoj floti. Zvijezda parade, i dalje je ruski modernizovani tenk t 72, koji će Srbija uskoro dobiti.

- Јoš jedanput smo pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro! - rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ovo je bila parada svih nas, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Srpski narod je naučio da tamo gdje nema državu koja podrazumijeva i vojničku komponentu, to znači da je onda stradalničiki narod. I zato je važno da država ima jaku i organizovanu vojsku i službe bezbjednosti.

- Ovo je i poruka da Srbija ima čime da brani svoju slobodu i, kako to često ističe predsjednik /Aleksandar/ Vučić, slobodu srpskog naroda gdje god da se nalazi. Ovo je i garancija da se više nikada neće desiti 'Oluja' ili nešto slično - poručio je Dodik.

Činjenica koja nije bila vidljiva na paradi, jeste da je i Republika Srpska učestovala sa svojom tehnologijom i opremom remontovanom u banjalučkom Kosmosu, kaže Dodik, a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović - da je ponosna na napredak Srbije.

- Ovo je bila dobra prilika da Srbija pokaže mnogo toga. Vidljivo je da je Srbija konsolidovala redove, radi na jačanju i uspijeva da ojača institucije i pokaže da je stabilna država od centralnog značaja na zapadnom Balkanu - rekla je Cvijanovićeva i dodala - Počastvovana sam što sam imala priliku da prisustvujem ovom događaju. Smatram da je prirodno i logično da smo danas ovdje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ja kao predsjednik Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Dodik je naglasio da je parada bila impoznantna.

- I naravno da je ispunila srce radošću, da sam se pet šest put naježio na perfektan strojevi korak - dodao je Dodik.

Mnogo je uloženo u nabavku vojne opreme, ali i u organizaciju parade. Vučić kaže da to nisu bačene pare, jer prikaz pojačava pregovaračku poziciju Srbije u svim segmentima: Drugačije je kaže, kada razgovarate sa zemljom koja ima perspektivnu vojnu silu.

Ruski tenk T-72 (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Protivraketni sistem (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Protivraketni sistem (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Vojska Srbije (foto: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Vojska Srbije (foto: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Vojska Srbije (foto: Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Odbrana slobode, Niš 2019. (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Vazduhoplovna odbrana Srbije (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Padobranac Vojske Srbije (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Građani (foto: Sputnik / Radoje Pantović)