latinica  ћирилица
12/05/2019 |  14:47 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Stevo Pendarovski stupio na dužnost

Novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski danas je zvanično stupio na dužnost.
Stevo Pendarovski (foto: MIA) -
Stevo Pendarovski (foto: MIA)

U makedonskom Sobranju održana je inauguracija, kojoj su prisustvovali zvaničnici država regiona, među kojima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon zvaničnog stupanja na dužnost, Pendarovski je poručio da će biti predsjednik svih građana - i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredjeljenih.

On je rekao da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je poručio da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja u EU.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Inauguraciji su prisustvovali predsjednici Bugarske Rumen Radev, Albanije Ilir Meta, predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, ministri spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, Grčke Јorgos Katrugalos, zamjenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsjednika Boruta Pahora.

Svečanosti je prisustvovao bivši predsjednik Đorđe Ivanov, kao i prethodni Branko Crvenkovski, dok su opozicione partije bojkotovale inauguraciju.

Pendarovski je prvi predsjednik Sevjerne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od sticanja samostalnosti Makedonije.

Na predsjedničim izborima 5. maja pobijedio je kao nestranački kandidat, ali je imao podršku vladajućih socijaldemokrata i premijera Zorana Zaeva.