latinica  ћирилица
12/05/2019 |  18:40 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Pratite vodostaj rijeka u Srpskoj; vremenska prognoza povoljnija

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi sa najavljenim obilnim padavinama i mogućim poplavama, poručio je sa današnjeg sastanka da nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u Republici Srpskoj od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Predstavnici Hidrometerološkog zavoda istakli su da se obilne padavine u Republici Srpskoj očekuju tokom noći i sutra, ali vodostaji rijeka su u opadanju, te se ne očekuju veći problemi.

- Prema svim prognozama po pitanju stanja voda, ako ne dođe do izlivanja vodotoka, naredni period, bez obzira na padavine, ne bi trebalo da prouzrokuje poteškoće - rekao je Igor Kovačić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, gdje se u periodu od 12. do 15. maja očekuje između 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija kao i klizišta.

IZVЈEŠTAЈ O VODOSTAЈU RIЈEKA u Srpskoj možete pratiti na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

- Najveća opasnost prijeti od klizišta, jer ćemo imati velike količine padavina na već natopljenu zemlju i ovo je prilika da upozorimo naše građane - istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Od načelnika opština u sjevernom dijelu Republike očekuje se da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta.

Kada je u pitanju Banjaluka, dva glavna vodotoka Vrbas i Vrbanja su pod kontrolom, potencijalna opasnost može da prijeti od manjih bujičnih vodotoka. Na području cijelog grada preduzete su preventivne mjere.

- Јuče je na širem području grada podignuta građevinska operativa, radilo se na mnogo kanala, propusta, vodovoda tamo gdje su identifikovane kritične tačke da eventualno spriječimo poplave - naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Sve republičke institucije su u stanju pripravnosti i u stalnoj komunikaciji, te ističu da nema mjesta panici, jer trenutna situacija nije ni izbliza slična onoj iz 2014. godine.