latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:16 | Autor: RTRS

U Mrkonjićima kod Trebinja obilježen praznik Svetog Vasilija Ostroškog

U rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog u Mrkonjićima, u Popovom Polju kod Trebinja, ovaj praznik se dočekuje i praznuje sa posebnom ljubavlju, a brojni vjernici iz svih krajeva, pohode u malo hercegovačko selo baš na ovaj dan.

Mrkonjići su danas bili centar pravoslavne Hercegovine.

U svetiteljevo rodno selo od rane zore pristizali su vjernici iz svih krajeva svijeta.

Stizali su organizovanim prevozom, biciklima, neki i pješice.

Vjera je najjača veza, a bratska ljubav razlog više za pravoslavce iz Srbije, Crne Gore, posebno sa Kosova, da veliki praznik obilježe baš u Mrkonjićima.

- Za nas Kosovare ovo je velika čast i privliegija, došli smo u Mrkonjiće sa djecom - priča Mile sa Kosmeta.

Molitva u crkvi koja je podignuta na temeljima svetiteljeve rodne kuće nosi posebnu blagodat, zbog koje su se neki zaputili čak iz Amerike.

Dan Svetog Vasilija Ostroškog ima posebnu važnsot za Hercegovce, koji svetiteljevo ime ne izgovaraju bez "slava mu i milost" iskazujući tako veliko poštovanje i ljubav.

Mrkonjićani su se potrudili da i ove godine budu dobri domaćini i dostojni imena velikog svetitelja.

- Želja nam je da molitve iz svetih Mrkonjića pošaljemo svima, nema ničeg snažnijeg od toga. Najavljivali su kišu ali Sveti Vasilije udesio je bogougodan dan - istakao je Rade Bošković, mještanin Mrkonjića.

Svetu arhijerejsku litrgiju služili su episkop Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, koji je podsjetio da uskoro počinje gradnja Duhovnog centra u Mrkonjićima.

- Veliki je praznik i slavlje jer se Mrkonjići obnavljaju. Gradiće se Parohijski dom, Duhvoni centar, i unedavno se u košćeli uakazo Sveti Vasijile, pokazujući da je sa nama, da nas nije napustio - naveo je vladika Atanasije.

Izgradnja Duhovnog centra trebala bi početi za mjesec dana, a sredstva je obezbijedila Vlada Srbije.