X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:24 | Izvor: TANЈUG

Crna Gora zabranila djelovanje Ravnogorskog pokreta

MUP Crne Gore i potpredsjednik Vlade Duško Marković odlučili da zabrane djelovanje NVO Ravnogorski pokret, jer je "njen rad u suprotnosti s Ustavom Crne Gore".
Ravnogorski pokret Crne Gore - Foto: klix.ba
Ravnogorski pokret Crne GoreFoto: klix.ba

Ravnogorski pokret registrovan je 18. aprila ove godine u MUP-u, a Marković je u istakao da je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rukovodilac MUP takođe ističe, da je saznanje da je registrovanje Ravnogorskog pokreta izazvalo oštre reakcije dijela javnosti i da je pokrenuta inicijativa da se njegovo de,lovanje zabrani.

On dodaje da je u rješenju navedeno da je djelovanje ovog pokreta suprotno Ustavu, jer "zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral".

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa koja smatra da je riječ o "nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionlanu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna".

- Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore, pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu - navedeno je u inicijativi Građanske alijanse o zabrani rada ravnogoraca.