latinica  ћирилица
13/05/2019 |  13:56 | Autor: SRNA

Dačić: Prioritet - očuvanje teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje najznačajniji spoljnopolitički prioritet zvaničnog Beograda, uz sticanje punopravnog članstva u EU.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

- U vrhu liste prioriteta su i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusedski odnosi, razvoj bilateralne saradnje, kako sa vodećim akterima globalne političke scene, tako i sa svim ostalim državama u svijetu, kao i vojna neutralnost - rekao je Dačić.

Dačić je, u obraćanju polaznicima bečke Diplomatske akademije istakao i da je Srbija otvorena za saradnju sa partnerima u regionu, Evropi i svijetu.

"Kao dobar sused, svima koji su spremni da podele sa nama teret odgovornosti sprovođenja zajedničkog istorijskog poduhvata izgradnje razvijenog i prosperitetnog regiona, Srbija će uvek biti iskren partner i nastaviće da čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i podstaknu pozitivni procesi u ovom delu Evrope", rekao je Dačić.

On je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, naglasio da se zvanični Beograd od početka dijaloga uvijek ponašao kao konstruktivan partner koji, za razliku od druge strane, ispunjava svoje obaveze i primjenjuje postignute dogovore.

- Ni nakon šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije formirana zajednica srpskih opština, čiji bi zadatak bio upravo zaštita interesa srpske zajednice u Pokrajini - podsjetio je Dačić.

Prema njegovim riječima, u takvim okolnostima prisustvo Unmika i Kfora je izuzetno važno, jer garantuje bezbjednost srpskog i drugog nealbanskog življa na Kosmetu.

Dačić je ponovio i da je za prekid dijaloga odgovorna Priština, koja je na robu iz Srbije uvela takse od 100 odsto.

- Iako je Srbija iskreno opredeljena za dijalog sa Prištinom kao jedini način za pronalaženje kompromisnog rešenja, njegov nastavak biće moguć samo ukoliko takse budu ukinute - poručio je Dačić.