latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:13 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Predloženi zaključci za rješenje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa područja Unsko-sanskog kantona predložili su na današnjoj tematskoj sjednici zaključke u kojima se predlaže način rješavanja migrantske krize na području ovog kantona.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Predloženim zaključcima od Vlade FBiH zatraženo je da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja Unsko-sanskog kantona.

Od Vlade Republike Srpske i MUP-a Srpske traži se da u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara i Graničnom policijom BiH uspostave veći angažman u zaštiti granice između BiH i Srbije, te zabrane transport migranata preko teritorije Republike Srpske u Unsko-sanski kanton.

Potpisnici zahtjeva od Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH traže da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima, u kojem bi bile izmijenjene odredbe koje se odnose na ograničenje broja lica koje mogu zatražiti azil u BiH.

Od vlasti sa nivoa BiH zatražena je i izrada strategije za upravljanje migrantskom rutom u BiH, kako bi teret krize bio ravnomjerno raspoređen na teritoriji cijele BiH.

U predloženim zaključcima od Vlade FBiH traži se da donese odluku o zabrani vršenja usluga javnog prevoza migranata na području cijele FBiH.

Poslanici sa područja Unsko-sanskog kantona zatražili su od ostalih poslanika da podrže predložene zaključke, jer smatraju da će njihovim usvajanjem biti riješen veliki problem sa kojim se već duže vrijeme suočava ovaj kanton. /kraj/sj/ab