latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:48 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Savjet za demografiju: Mjere Vlade daju rezultate

Republika Srpska će u okviru Programa nacionalne demografske obnove do septembra dobiti kompletnu stručnu analizu sa pokazateljima i smjernicama, poručeno je nakon sastanka Savjeta za demografsku politiku sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović. Kao ključni problemi, detektovani su visoka stopa mortaliteta, smanjenje broja fertilnih žena, migracije. Istaknuto je da su dosadašnje mjere Vlade dale određene rezultate u pogledu demografske politike.

Prijeti li nam demografski potop? Kakav je odnos države, porodice i demografske slike? Šta je perspektiva? Odgovore će dati demografi, sociolozi, i stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zravlja, socijalne i porodično-pravne zaštite. Nedovoljno rađanje, odliv fertilnih žena u inostranstvo, odnosno migracije, problem starenja stanovništva i porast mortaliteta – ključni su problemi. Iz detaljne analize proisteći će i smjernice – kako dalje?

- Da probamo promovisati materinstvo, da damo akcenat na žene koje žele da rađaju. Analize porodilja ukazuju na to da naše žene žele da rađaju dvoje, do troje dece. One koje rađaju dvoje, treba i treće, sa podsticajnim nekim mjerama, a one koje rode troje, da mogu da se odluče i na četvrto - ističe demograf Draško Marinović.

Јedna od važnijih mjera je uključivanje u školski program. To podrazumijeva i obuku nastavnika o pojedinim temama, poput promovisanja porodičnih vrijednosti i briga o reproduktivnom zdravlju. U nekoliko važnih projekata učestvovaće i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Moram reći da smo došli do toga da postoji obaveza, odnosno potreba usklađivanja rada i roditeljstva. Time ćemo se posebno baviti i pronaći ćemo modalitete koji podrazumevaju primjerenije radno vrijeme, usklađeno sa roditeljstvom za majke koje imaju djecu i žele da koriste tu vrstu pomoći - napominje Cvijanovićeva.

Stanovništvo Srpske u prosjeku je staro 43 godine. Stopa mortaliteta sve je veća, a prema posljednjim analizama najveći broj domaćinstava u Srpskoj čine samci ili bračni parovi bez djece. Ipak, nije sve tako crno. U posljednjih osam godina rađa se 9.500 djece i to je konstanta. Mjere Vlade dale su rezultate.

- Prošle godine rođeno je za oko 200 skoro 30 djece više nego 2017.godine. Postojeće mjere populacione politike su dobre, ali ih treba nadograđivati i usmjeriti ka povećanju rađanja - dodao je demograf Draško Marinković.

Program nacionalne demografske obnove podrazumijevaće i stvaranje ambijenta sigurnog porodičnog života. Istaknuta je potreba donošenja Registra stanovništva i socijalne karte.