latinica  ћирилица
13/05/2019 |  18:47 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Čelinac: Јošavka prijeti, ali stanje pod kontrolom

Na području banjalučke regije, kiša je najviše problema napravila u Čelincu, gdje se izlila rijeka Јošavka na magistralni put Čelinac – Prnjavor, preko Stare Dubrave, a zaplavljeno je i više objekata. Rijeka Vrbanja se, na području opštine Čelinac, nije izlivala iz korita, ali mještani sa zebnjom očekuju predstojeću noć, jer meteorolozi najavljuju nove padavine. Na području grada Banjaluka, za sada nema opasnosti od izlivanja Vrbasa i Vrbanje, iako je njihov vodostaj u porastu, a na pojedinim mjernim mjestima je i iznad kote redovnih odbrana od poplava.

Rijeka Јošavka u Čelincu se, za kratko vrijeme tokom prethodne noći, izlilila gotovo cijelim tokom, a poplavljeno je nekoliko desetina kuća i pomoćnih objekata.
Imanje Borislava Brankovića, od 2014., već treći put je pod vodom. Prethodni put šteta je, kaže, iznosila više od 35.000 maraka. Samo što je uspio da je sanira, nastupila je nova.

U Čelincu je formiran i Krizni štab, a sve dežurne službe su u pripravnosti. Za sada nije proglašeno vanredno stanje, ali je odlučeno da sutra neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole. Svi sa zebnjom očekuju predstojeću noć.

- Imamo pripremljene vreće sa pijeskom, ljude u dežurstvu za najurgentnije situacije i pomoć građanstvu - istakao je Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglašava da je sve pod kontrolom.

- Sve službe su apsolutno spremne. Za sada nemamo većih problema, sa kojima nemožemo da se nosimo. Na vrijeme smo reagovali i sve je pod kontrolom - napominje Pašalić.

Na nekoliko časova bio je prekinut i željeznički saobraćaj na pruzi Banjaluka – Doboj, jer je u mjestu Zeleni Vir voda iz vještačkog jezera poplavila prugu i nanijela velike količine zemlje i mulja. Radnici su, u toku poslijepodneva, uspjeli da osposobe i puste u saobraćaj ovu dionicu.

- Nadamo se da će se i vrijeme popraviti, da će stati kiša, kako bi svenj sanirali. Vjerujem da neće biti nikakvih problema - ističe David Spasojević, pomoćnik RЈ Banjaluka u Željeznicama Republike Srpske.

Kiša je toku poslijepodneva u banjalučkoj regiji bila veoma slabog intenziteta, a na momente i potpuno prestajala da pada, pa je nivo Јošavke počeo da opada, a nivo ostalih rijeka nije značajnije rastao.
Svi veći vodotoci na području grada Banjaluka su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a problemi su zabilježeni na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama.Nije bilo informacija da ima poplavljenih domaćinstava, potvrđeno je u Gradskom štabu za vanredne situacije. Iz Gradske uprave saopšteno je da se iz akumulacije Hidroelektrane "Bočac" planski ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije Bočac, rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita navedeno je u saopštenju.