latinica  ћирилица
13/05/2019 |  19:58 ⇒ 14/05/2019 | 01:00 | Autor: RTRS

Sabor SPC: Neizvjesno rješenje pitanja Kosmeta; Nećemo posustati u odbrani (VIDEO/FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da su na današnjem sastanku u Patrijaršiji u Beogradu konstatovali da je veoma neizvjesno kako će se riješiti pitanje i naći rješenje za Kosovo i Metohiju, ali da neće posustati u odbrani.

- Borićemo se, nećemo posustati u odbrani, koliko ćemo uspjeti vidjećemo - rekao je patrijarh srpski.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijarh, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: "Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće...".

- Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspjeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspjeti. Koliko - ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svijetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu - rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumijevanje i ono što vidimo to je da se predsjednik Srbije junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.

- Ne sumnjamo u njegove dobre namjere i trud koji vidimo - naglasio je patrijarh. Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način, rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji sastanak bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima i da je dobro i korisno da se na ovom nivou vodi dijalog i razgovor i da se utvrde zajednički stavovi bez kojih ne može da se riješi nijedno važno pitanje. 

- Vidio sam iskrenost u diskusiji. Pristup koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je jasan, nije ostavljao dileme, kao ni zaključci što nisu ostavili dileme - rekao je Dodik.

Beograd - Sabor SPC (Foto: RTRS)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Patrijaršiji sa vladikama na Saboru SPC razgovarao iskreno, otvoreno o svemu što tišti naš narod.

- Razgovarali smo više od dva i po sata. Odgovarao sam na pitanja, primjedbe i čini mi se da smo se dobro razumjeli, da je važno da razumijemo naše različitosti i da poštujemo jedni druge - kazao je Vučić.

Kako je rekao, govorio je istinu, iskreno, otvoreno, upozoravajući na to - a i neke vladike su to dobro primijetile - da nekad nismo bili u punom saglasju sa relanošću.

- To nas je skupo koštalo i ne bih volio da nam se slične stvari iz ne tako davne prošlosti dešavaju - istakao je Vučić u izjavi novinarima poslije sastanka.

Јedan vladika je, kaže Vučić, rekao: "Vučiću, šta god da uradiš, bićeš kriv".

- Sastanak je bio važan i vjerujem u njegovu plodotvornost - zaključio je Vučić. Nastavićemo da radimo u najboljem interesima Srbije i da izvučemo maksimum za naš narod i otvaranju novih fabrika i puteva, rekao je Vučić.

U zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu održana je sjednica redovnog godišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

Povezane vijesti:

Dodik i Vučić na Saboru SPC, sa vladikama o KiM i drugim pitanjima