latinica  ћирилица
14/05/2019 |  07:56 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Drekoviću za zločin nad Srbima u Kalinoviku

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin protiv srpskih civila u Kalinoviku 1995. godine.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Dreković je optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Na ročištu 23. aprila, svjedok Tužilaštva Dušanka Aškraba rekla je da se nakon teškog ranjavanja od granatiranja 3. juna 1995. godine u fočanskoj bolnici za njen život borilo 13 hirurga.

Ona je dodala da je tokom 15 dana na intenzivnom odjeljenju bila životno ugrožena, te da su joj hirurzi, nakon 22 dana, povremeno vadili drenove.

Aškraba, čije je djevojačko prezime Nišić, imala je samo 14 godina kada je kao učenica osmog razreda sa nekoliko svojih vršnjaka preživjela granatiranje, dok je Stanislava Koprivica na licu mjesta smrtno stradala.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.