latinica  ћирилица
14/05/2019 |  08:28 ⇒ 23:32 | Autor: RTRS

U Banjaluci ukinute vanredne mjere; u Prijedoru i Novom Gradu kritično (VIDEO)

Kiša koja neprekidno pada od nedjelje pričinila je velike probleme stanovništvu sjevera i sjeverozapada Republike Srpske.
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom) -
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom)

Stanje vodostaja rijeka u Srpskoj možete pratiti OVDЈE.

23.15 Vodostaj rijeke Une u Kostajnici u 22.00 časa iznosio je 452 centimetra što je za dva centimetra više nego sat vremena ranije i neprekidno raste.

23.00 Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu večeras su na snagu stavljene vanredne mjere zaštite od poplava. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu u 21.00 čas iznosio je 511 centimetara što premašuje kotu redovnih mjera od poplava.

22.15 Pogledajte "Specijal" RTRS-a posvećenu elementarnim nepogodama u Republici Srpskoj.

22.00 Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je za RTRS da je u gradu došlo do porasta vodostaja Une na 511 centimetara, što znači da se moraju primjeniti vanredne mjere zaštite od poplava.

21.40 U Čelincu ostaje na snazi vanredna situacija, tako da sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtići.

21.35 Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u porastu i u 21.00 čas iznosi 511 centimetara, povrđeno je Srni u lokalnom centru za obavještavanje.

Vodostaj je za sedam centimetara u odnosu na mjerenja u 18.00 časova.

Vodostaj rijeke Sane je u stagnaciji od 20.00 časova i u 21.00 čas iznosio je 542 centimetra.

Vodostaj rijeke Une od jutros je porastao za 39, a rijeke za Sane 40 centimetara.

21.30 Vodostaj rijeke Bosne u Doboju večeras iznosi 288 centimetara i ispod je visine kote redovne odbrane od poplava od 300 centimetara, rekao je Srni načelnik Odjeljenja civilne zaštite Miroslav Milošević.

21.00 Mještani Gomjenice ogorčeni jer ponovo doživljavaju isto što su i u maju 2014. Tvrde da je nasip u Gomjenici probijen.

20.57 U mjestu Marjanovići na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac došlo je do novog odrona.

20.43 Na lokalnom putu Bornzani Majdan - Kmećani pojavilo se klizište. Klizište je onemogućilo saobraćaj na ovom putnom pravcu.

Put Banjaluka - Bronzani Majdan (Foto:facebook.com)

20.16 Detaljnije o stanju na poplavljenim područjima pogledajte u Dnevniku 2

20.15 Štab za Civilnu zaštitu opštine Kostajnica očekuje znatniji porast vodostaja rijeke Une tokom noći, rekao je Srni načelnik opštine Drago Bundalo.

19.45 Stanje na području opštine Šamac je redovno, rijeka Bosne je u koritu, dok je rijeka Sava manjom površinom van korita, ali nije napravila štetu, rekao je za Srnu Boro Bogdanović iz Civilne zaštite Šamac.

Bogdanović je istakao da je kanalska mreža na području opštine u funkciji i da nema opasnosti za stanovništvo i imovinu. 

19.00 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je situacija u svim mjestima ugroženim poplavama povoljnija nego prethodne noći, ali da stanovnici treba da ostanu na oprezu i predstojeće noći.

18.15 Više o stanju na poplavljenim područjima pogledajte u Srpskoj danas

 

17.35 Usljed još uvijek visokih vodostaja rijeka Une i Sane u Novom Gradu počele se su se puniti pijeskom vreće koje će biti postavljene na kritične tačke. Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da će vreće sa pijeskom biti postavljene na mjestima gdje se očekuje da bi voda mogla u preći redovnu kotu odbrane od poplava.

17.07 Banjalučki Štab za vanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju zbog znatne stabilizacije rijeka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Јedan, Zalužani i Priječani.

17.05 Rijeke Pliva i Јanj u opštini Šipovo izlile su se usljed obilnih padavina iz korita i poplavile šest kuća i 15 štala, rekao je Srni predsjednik Skupštine ove opštine Milan Plavšić.

Plavšić je istakao da su ekipe sa potrebnim vozilima i mehanizacijom stalno na terenu, te da je situacija pod kontrolom.

17.00 Rijeka Una u Kostajnici i dalje raste, ali sada slabijim intenzitetom, pa je u 16.00 časova izmjeren vodostaj od 439 centimetara, što je za dva centimetra više u odnosu na sat ranije, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

On je naveo da je trenutno najkritičnija situacija u Ulici Ranka Šipke gdje je poplavljeno nekoliko pomoćnih objekata, dok je plavljenje stambenih objekata moguće u večernjim časovima i u toku noći. 

16.30 U opštini Kozarska Dubica proglašene su mjere redovne odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une, prema posljednjem mjerenju, dostigao 380 centimetara.

16.20 Na području opštine Јezero usljed obilnih padavina izlile su se rijeke Pliva i Јošavka i poplavile velike oranične površine, te više stambenih i pomoćnih objekata.

Ona je istakla da sutra Osnovna škola "Vuk Karadžić" neće raditi zbog bezbjednosti đaka.

Ružičićeva je rekla da je od sjedišta opštine jednim dijelom odsječeno i selo Ljoljići jer su lokalni put i most prema tom selu zatvoreni.

16.15 Pogledajte kako Banjaluka izgleda iz vazduha

15.40 Pres konferencija Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske

15.30 Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpsku pogodila prirodna nepogoda, ali da se nastojalo djelovati kako bi se izbjegla veća materijalna šteta.

- Prirodna nepogoda nas je zadesila, i tako treba da je posmatramo i doživljavamo. Na nama je da saniramo štete, i spriječimo gubitke ljudskih života, a mislim da smo u tome uspijeli - rekao je Višković na konferenciji nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Srpske.

14.50 Vodostaji rijeka Sana, Јapra i Kozice na području opštine Oštra Luka su u padu, rekao je Srni načelnik ove opštine Dragan Stanar. - Stanje se normalizuje - rekao je Stanar i dodao da je i kiša prestala.

14.00 Poplavljeno naselje Ratkovac u Prnjavoru.

12.50 U Banjaluci, Laktašima, Novom Gradu, Čelincu, Prijedoru i Gradišci stanje u vodosnabdijevanju je uredno. U Kostajnici je uočeno blago zamućenje vode, što je od ranije poznat problem kod ovog vodovoda, gdje sa jačim padavinama dolazi do zamućenja vode na izvorištu.

12.48 Na području opštine Prnjavor, zbog klizišta usljed obilnih padavina, obustavljen je saobraćaj na putnom pravcu Crkvena-Skakavci u Drenjiku, a zatvoren je i putni pravac Crkvena-Šarinci, rečeno je Srni u Opštinskom štabu za vanredne situacije.

Nadležna inspekcijska služba je po dojavi o klizištima izašla na teren i izdala naredbu o obustavi saobraćaja na ovim putevima, a lokalnom stanovništvu upućen je apel da zbog bezbjednosti poštuju zabranu kretanja motornim vozilima u ovom dijelu opštine.

12.45 Stručne službe Јavne ustanove "Vode Srpske" u punoj su pripravnosti na cijeloj teritoriji Republike Srpske i preduzimaju sve neophodne mjere odbrane od poplava u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite i lokalnih zajednica.

12.40 Sana se izlila u nekoliko naselja i ugrozila stambene objekte

12.38 U Laktašima je proglašena vanredna situacija zbog poplava.

12.35 Stanje u Tesliću jutros povoljnije

12.32 U Čelincu vanredna situacija.

12.25 Na području Banjaluke u šest mjesnih zajednica i dalje je na snazi vanredno stanje, koje traje od noćas.

12.20 U Priječanima situacija povoljnija nego sinoć

12.05 Trenutno stanje u Karanovcu

12.00 Nivo rijeke Une kod Novog Grada prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 34 centimetra i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

11.55 Rijeka Sava i njene pritoke u Brčkom su od sinoć u porastu. U Šamcu je vodostaj Save 379 centimetara, i svakih sat se povećava za oko 12 centimetara. Ako ovako ostane, u Brčkom bi sutra moglo doći do prelijevanja iz korita Save i pritoka, poručuju iz Odjeljenja za bezbjednost. Od noćas je u Štrepcima, Islamovcu i Gornjem Zoviku saobraćaj otežan, a u Omerbegovači ugroženo je i nekoliko kuća.

11.50 U Semberiji je u odnosu na jučerašnji dan Sava u blagom porastu, i to za sedam centimetara, dok je protok Drine na hidroelektrani Zvornik 410 kubnih metara u sekundi, što je za 100 manje u odnosu na jučerašnji dan. Tek u narednim danima očekuje se značajniji porast vodostaja Save.

11.50 U opštini Krupa na Uni voda se povlači sa poplavljenih područja i situacija je povoljnija nego prethodnog dana, rekao je Srni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević. Prema njegovim riječima, voda se povukla i iz dijela mjesne zajednice Hašani, gdje je juče bilo evakuisano jedno domaćinstvo.

11.45 Vanredna situacija proglašena je u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahtijeva vanredne mjere odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane.

11.38 Na području opštine Prnjavor usljed obilnih i neprestanih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina, otežan je saobraćaj na pravcu Prnjavor-Banjaluka, a voda je ušla i u nekoliko domaćinstava.

11.25 U osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu i Kostajnici nastave neće biti ni sutra, zaključeno je jutros na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

11.20 Obilna kiša koja pada već danima na području srbačke opštine dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina.

Foto: RTRS

Postoji opasnost da ova rijeka tokom današnjeg dana ugrozi još veći broj domaćinstava, kako u ovim tako i susjednim selima Lijevča polja, pa se poziva stanovništvo da preduzme mjere na zaštiti svoje imovine.

11.15 Skupštine grada Banjaluka otkazana je zbog vanredne situacije na teritoriji 6. mjesnih zajednica grada Banjaluke, poručio je danas Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić.

11.10 Na Borju se jutros pojavio novi odron, gdje je saobraćaj obustavljen.

Novi odron/klizište na Borju (foto: facebook.com/pzaustavljabl/)

11.00 Na regionalnom putu Sanski Most-Bosanska Krupa u mjestu Donji Petrovići, stvorilo se klizište koje je zatvorilo dio puta.

 

10.29 Vodostaj rijeke Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 centimetara od kote redovne odbrane od poplava, izjavio je Srni opštinski samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Željko Terzić.

10.20 Rijeke Sava i Bosna na području opštine Šamac su u koritu i za sada nema opasnosti od izlivanja, navode iz lokalne Civilne zaštite.

10.17 U poplavnom dijelu rijeke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mjesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 lica.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)

10.13 Sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed najavljenih obilnih padavina biće održan danas u Banjaluci u 14 časova UŽIVO na RTRS.

10.00 Rijeka Una u Kostajnici porasla je za samo jedan sat tri centimetra, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, nema zastoja u saobraćanju na magistralnom putu prema Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, prohodni su i ostali putni pravci na području opštine, ali je saobraćaj na regionalnom putu u Palijinom jarku otežan zbog prelivanja vode preko puta.

Una (foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac)

09.55 Vodostaj Ukrine na području opštine Derventa jutros je 114 centimetara i u porastu je za 10 centimetara po času, ali je situacija za sada stabilna, saopšteno je iz Civilne zaštite.

09.51 Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros je nešto povoljnija nego protekle noći, rekao je Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

On je istakao da je značajno da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite grada Banjaluka angažovan u Čelincu, gdje nivo Vrbanje opada, a rijeka Јošavka se još nije izlila.

09.50 Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je danas da su u naselju Trn poplavljena tri stambena objekta, nakon što se izlio kanal koji se uliva u rječicu Bukovicu.

09.45 Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je Srni da je više od stotinu domaćinstava poplavljeno, najviše u slivu rijeke Јošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

09.40 Na području opštine Prnjavor usljed obilnih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina i zaplavile nekoliko objekata, potvrđeno u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Foto: RTRS

09.30 Gradonačelnik Banjaluke rekao je na pres konferenciji da u Banjaluci ostaje na snazi vanredno stanje u šest mjesnih zajednica, i to Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Prijakovci.

09.15 U Bijeljini su u protekla 24 časa pala 23 litra kiše po metru kvadratnom, što je uticalo na umjeren rast vodostaja manjih rijeka na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

09.10 Zbog izlivanja rijeke Sane na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, u mjestu Žeger, potpuno je obustavljen saobraćaj, a obilaznica je preko Gomjenice.

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mjestu Marjanovac, nakon intervencije dežurnih službi povukla se voda, ali je zbog sanacije odrona, još neprohodno.

09.00 Rijeka Sana izlila se iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu.

Foto: RTRS

08.55 Magistralni put Banjaluka-Prijedor u potpunosti zaustavljen.

08.50 U Јezeru je poplavljena i za saobraćaj zatvorena ulica 21.novembra. 

Foto: RTRS

08.48 Rijeka Sana izlila se iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu.

Takođe, Sana se izlila i lijevo do mosta u Tukovima. Trenutni nivo Sane u Prijedoru je 460 centimetara, što je 40 centimetara iznad kritične tačke koja iznosi 420.

08.00 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jutros gostujući na RTRS da se stanje u Banjaluci smiruje.
 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.

07.50 Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković kaže da je jutros situacija u centru opštine stabilizovana. Vrbanja je opala za skoro dva metra, a Јošavka se vraća u svoja korita.

07.25 U Laktašima je i dalje kritična situacija sa izlivanjem rijeke Vrbas. Vodostaj se ne povećava, ali se i ne smanjuje.

07.15 U Doboju nivo rijeke Bosne stagnira

Foto: SRNA

07.00 Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da je jutros stanje u ovoj lokalnoj zajednici povoljnije i da su se, uprkos kiši koja pada manjom jačinom, tokom noći rijeka Usora i rječice povukle u svoja korita, izuzev pojedinih džepova.

Јošavka, Šnjegotina (Foto: Slađan Dević)
Foto: RTRS

Јošavka, Šnjegotina (foto: Slađan Dević)
Foto: RTRS

Јošavka, Šnjegotina (foto: Slađan Dević)
Foto: RTRS

Јošavka, Šnjegotina (foto: Slađan Dević)
Foto: RTRS

Јošavka, Šnjegotina (foto: Nataša Trivić)
Foto: RTRS

Јošavka, Šnjegotina (foto: Nataša Trivić)
Foto: RTRS

Rijeka Vrbas, Banjaluka
Foto: RTRS

Rijeka Vrbas, Banjaluka
Foto: RTRS

Prijedor (foto: Grad Prijedor)
Foto: RTRS

Prijedor
Foto: klix.ba

Načelnik opštine Miroslav Drljača obilazi krizna mjesta
Foto: SRNA

Prijedor (foto: facebook.com/Prijedor24)
Foto: SRNA

Prijedor (foto: facebook.com/Prijedor24)
Foto: SRNA

Selo Grabovac, Bojići (foto: Radana Radujković)
Foto: RTRS

Selo Grabovac, Bojići (foto: Radana Radujković)
Foto: RTRS

Hašani, Krupa na Uni (foto: Milijana Pejić)
Foto: RTRS

Čelinac
Foto: RTRS

Česma, rijeka Vrbanja
Foto: RTRS

Česma, rijeka Vrbanja
Foto: RTRS

Česma, rijeka Vrbanja
Foto: RTRS

Kostajnica
Foto: SRNA

Vrbice, Prijedor
Foto: Facebook

Prijedor
Foto: SRNA

Zvornik
Foto: SRNA

Јošavka (foto: Slaviša Branković)
Foto: RTRS

Јošavka (foto: Slaviša Branković)
Foto: RTRS

Klizište u selu Baltama kod Kamičana (foto: Borislav Kobas)
Foto: RTRS

Petrićevac, Banjaluka (foto: K. Gajić)
Foto: RTRS

Novoselija, Banjaluka
Foto: RTRS

Obilićevo,Banjaluka
Foto: RTRS

Danijel Petrović Banja Luka, Lazarevo
Foto: RTRS

Prijedor
Foto: RTRS

Prijedor
Foto: RTRS

Česma, Igor Tadić
Foto: RTRS

Naselje Ćele,opština Novi Grad, Danijela Dodoš
Foto: RTRS

Banjaluka, obala Vrbasa kod Venecija mosta, foto Biljana Stojnić
Foto: RTRS

Banjaluka
Foto: RTRS

Prijeodor - Tukovi
Foto: RTRS

Čssma, Delibašino Selo
Foto: RTRS

Rijeka Bosna (Foto:Slađan Dević)
Foto: RTRS

Rijeka Bosna (foto: Slađan Dević)
Foto: RTRS

Pješački most u Čelincu
Foto: Facebook

Selo Vrbaška, Gradiška (foto: Ognjenka Јovičić)
Foto: Facebook

Kukulje, Srbac (foto: Dragiša Balaban)
Foto: Facebook

Česma - Vrbanja
Foto: RTRS

Doboj - naselje Bare
Foto: Facebook

Banja Luka - poplave
Foto: Facebook

Poplave, Republika Srpska (Foto:mondo.ba/)
Foto: Facebook

Banja Luka, Priječani
Foto: RTRS

Banja Luka, Priječani - poplava
Foto: RTRS

Gornji Rakania, Novi Grad (foto: Marko Nedimovć)
Foto: RTRS

Priječani, Banja Luka
Foto: RTRS

Priječani, Banja Luka
Foto: RTRS

Srbac - poplave
Foto: RTRS

Klašnice
Foto: RTRS

Trn, Banja Luka
Foto: RTRS

Petak, 17. maj 2019. / Slobodan Manojlović, Drugovići
Foto: RTRS

Srbac
Foto: RTRS

Srbac - poplave
Foto: RTRS

Česma, poplave
Foto: RTRS

Teslić - odron na putu (Foto:Teslićke novine)
Foto: RTRS

Prijedor - Tukovi
Foto: RTRS

Prijedor - Tukovi
Foto: RTRS

Prijedor - Tukovi
Foto: RTRS

Ada Sokočnica - Šipovo
Foto: RTRS

Naselje Tukovi
Foto: RTRS

Naselje Tukovi
Foto: RTRS

Naselje Tukovi
Foto: RTRS

Prijedor: naselje Raškovac
Foto: RTRS

Prijedor: naselje Raškovac
Foto: RTRS

Prijedor: naselje Raškovac
Foto: RTRS