latinica  ћирилица
14/05/2019 |  11:06 | Autor: TANЈUG

Boltonov tajni plan: 120.000 američkih vojnika na Iran

Njujork Tajms objavio tajni plan američkog predsjednika o eventualnoj eskalaciji sukoba sa Iranom.
DŽon Bolton (Foto:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA) -
DŽon Bolton (Foto:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA)

Prema pisanju američkog lista, na sastanku glavnih savjetnika za bezbjednost Donalda Trampa, koji je održan prošlog četvrtka, v.d. ministra odbrane Patrik Šenahan predstavio je osvježeni vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok.

Taj scenario predviđen je za slučaj da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

Njujork Tajms navodi i da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsjedničke administracije, na čelu s DŽonom Boltonom, Trampovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika, kazali su zvaničnici američkom listu.

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je uticaj Boltona, kojeg Njujork Tajms naziva jednim od najopasnijih "jastrebova" kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob sa Teheranom nekadašnji američki predsjednik DŽordž Buš ignorisao prije više od decenije, dok je bio u Bijeloj kući.

List navodi da uopšte ne može da se nasluti da li će Tramp, koji je nastojao da izvuče SAD iz Avganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko marinaca natrag na Bliski istok.

Navodi se da takođe da nije jasno da li je Tramp brifovan o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.