latinica  ћирилица
14/05/2019 |  12:39 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Kostajnica: Proglašeno vanredno stanje, vodostaj Une 426 centimetara (VIDEO)

Zbog opasnosti od poplave i konstantnog rasta vodostaja rijeke Une koji je u 11 časova iznosio 419 centimetra, jutros je na području opštine Kostajnica proglašeno vanredno stanje.
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom) -
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom)

Iako je tendencija rasta vodostaja rijeke Une usporena, i trenutno iznosi 3 do 5 centimetra po satu, zbog obilnih kiša na bihaćkoj regiji, te veoma visokog vodostaja rijeke Sane, očekuje se da će se umjeren rast vodostaja Une kod Kostajnice nastaviti i u toku današnjeg dana i dobrog dijela naredne noći, sa predviđenim maksimumom od oko 500 centimetara.

Rijeka Una se u dijelu Mrakodola, Grdanovca i Petrinje te u Kostajnici izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednih parcela, a u ulici Ranka Šipke došla je u neposrednu bliznu stambenih i pratećih objekata.

Nema zastoja u saobraćanju na magistralnom putu prema Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, prohodni su i ostali putni pravci na području opštine, ali je saobraćaj na regionalnom putu u Palijinom jarku otežan zbog prelivanja vode preko puta.

Rijeka Strigova u Mrakodolu se povlači u korito Mrakodolu, trenutno je jedna kuća odsječena. Započelo je razvoženje vreća sa pijeskom na kritične lokacije u ulici Ranka Šipke.

Vodostaj Une za vrijeme poplava 2014. godine dostigao je kotu od 505 centimetara, a maksimum je zabilježen 1955. godine kada je ova rijeka porasla na 537 centimetara.