X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/05/2019 |  12:47 ⇒ 12:54 | Izvor: SRNA

Milunović: Napad na kolonu ЈNA u Tuzli - pucanj u mir

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da su Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici, napadom muslimanskih snaga na kolonu ЈNA u Tuzli 1992. godine, pucali u mir u BiH.
Konferencija - Foto: RTRS
KonferencijaFoto: RTRS

- Muslimanske snage izvršile su masakr nad pripadnicima ЈNA u Tuzli koji nisu mogli da se brane, jer je kolona ЈNA bila u marševskom borbenom poretku i trebalo je mirnim putem da se izvuče iz Tuzle - rekao je Milunović.

On je istakao da su u tom napadu ubijena 59 pripadnika ЈNA, dok ih je ranjeno 44 i da, nažalost, još nisu procesuirani oni koji su počinili ovaj stravičan zločin.

- Evidentno je da se ratni zločin desio i da su ga počinile tadašnje paravojne muslimanske formacije Patriotske lige, Zelene beretke i Teritorijalna odbrana koja je tada djelovala na teritoriji opštine Tuzla - kaže Milunović.

Napomenuo je da je vrlo simptomatično da se u BiH nastavlja praksa neprocesuiranja zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima, a i ako se i procesuiraju, izriču se neprimjerene kazne za počinjene zločine.

On je podsjetio da je 27. aprila 1992. godine potpisan Sporazum o mirnom povlačenju snaga ЈNA sa prostora BiH, ali da su muslimanske snage taj sporazum prekršile napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a isti scenario dogodio se i u Tuzlanskoj koloni.

Milunović je najavio da će, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, sutra u Bijeljini biti obilježeno 27 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli sutra počinje u 11.00 časova služenjem parastosa na gradskom groblju Pučile, u 11.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a u 11.45 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli, koja je na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika, izveden je neočekivano, iz zasjede.

Izveli su ga pripadnici muslimanskog MUP-a, muslimanske Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki.