latinica  ћирилица
14/05/2019 |  14:50 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Vasić za Insajder: Prošlo je vrijeme bonskih uništenja Srpske!

Prošlo je vrijeme bonskih uništenja Srpske. To bi značilo kraj OHR-a i kraj BiH. Јa, ipak preferiram prirodan raspad i utemeljeno osamostaljenje Srpske - kaže u intervjuu za Insajder Rajko Vasić, visoki funkcioner SNSD.
Rajko Vasić - Foto: RTRS
Rajko VasićFoto: RTRS

INSAЈDER: Posljednjih nekoliko mjeseci Bosnu i Hercegovinu posjetio je skoro kompletan politički, vojni i obavještajni vrh Sjedinjenih američkih država. Šta nam to Ameri spremaju?
VASIĆ: Gvožđa NATO Pakta. Za NATO je sada najpreča BiH. Preča od Srbije. Јer, Srbija je dovoljno razjedena, pravima koje je dobio NATO i anacionalnom pozicionom i opozicionom garniturom, da tu ne treba trošiti energiju. Već je trošiti da se slomi BiH, odnosno Republika Srpska. Ako ta kočnica ne popusti, neće ni Srbija tako lako, zvanično i formalno, ići u NATO. Ulazak BiH u NATO, najpreče je i za EU. Nikakvo formiranje Vlasti, pristupni put EU, napredak ekonomije, građani, ljudska prava...

INSAЈDER: Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik proteklih nekoliko sedmica posjetio je Vatikan, Ankaru, Tiranu. To je doskora bilo nezamislivo da Dodik posjeti ove prestonice. Šta je pozadina ovih posjeta i koji je njihov cilj?
VASIĆ: Nema tu velike pozadine. To je sve po sili zakona predsjedavajućeg Predsjedištva BiH. Osim što je posjeta Vatikanu moguće dugoročnije profitabilna za osnose Hrišćanstva i Islama. Јer, Vatikan, da se gadi Dodika, nikada ga ne pi primio u posjetu. I jer odlukom o Međugorju, daje određene znakovitosti. Sarajevo bi trebalo više da se brine Vatikanom nego Rusijom. Ali, Sarajevo je veoma kratkogledna lokacija.

INSAЈDER: Ministar bezbjednosti i visoki funkcioner SDS Dragan Mektić objavio je svom tviter nalogu "da je revolucija jedino rješenje i pozvao narod da silom sruši bagru sa vlasti". Vaš komentar?
VASIĆ: Mektić je Budala. Svi smo mi budale. Samo je Mektić zvanična budala. Јer ne razlikuje jednu vrstu istupa kad si na funkciji i drugu, kad nisi na funkciji. On nanosi ogromnu štetu Srbima, Srpskoj i SDS.
Zato je i došao na tu funkciju. Prema tome, ovo o revoluciji je tako Vitinka (sasvim prirodno op.a.) za njega. A što on ne zna šta je revolucija, šta su izbori, šta je vlast, šta je parlamentarna demokratija... to je, veoma često, tako srpski. Ne treba, dabome, biti naivan. To je stav stranaca. Zapada. Ukrajina, Majdan, to im je cilj.

INSAЈDER: Јutros je pola Krajine pod vodom, isto tako i Teslić, put Prijedor Banjaluka je zatvoren, proglašeno je vanredno stanje u Banjaluci, Čelincu, Prijedoru... Kako komentarišete izjavu premijera Viškovića datu nekoliko časova prije nego što su počele nove poplave u Srpskoj "da situacija nije ni blizu alarmantna kao što je bila 2014. godine i da građani uz dozu opreza prate dešavanja i da vjeruju informacijama institucija, te da ne podliježu špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku"?

VASIĆ: Stanje nije ni po Viškoviću ni po Portalima. I jedni drugi bi trebali da budu realniji. Ali poplave realnosti su nepovratno prošle. Ostale su nam samo ove, stvarne.

INSAЈDER: Ko je, po Republiku Srpsku, najbolje rješenje kada je riječ o izboru za predsjednika SDS, Šarović, Miličević ili Govedarica?
VASIĆ: Sa Miličevićem će najbezbolnije i najtiše da dalje ide silaznom putanjom. Šarović je kolaboracijom sa probosancima, potrošio sve svoje srpske mandate, pa i unutar SDS. Govedarica je u cijelom projektu esdeesovanja i saradnje sa Strancima, pokazao analfabetizam i narcisoidnost, čija mješavina postaje kancerogena.
Prije nekog vremena je bilo jasno da je SDS prešao liniju zaustavljanja, stabilizacije i povratka. Moja preporuka je bio Cicko Bjelica. Stari SDS-ovac, koji, možda, može okupiti još takvih. SDS-u je potreban povratak na srpsko pojilo, gradnja stranke kao političke organizacije i jasno nacionalno izjašnjenje o Republici Srpskoj.

INSAЈDER: Da li je Dodiku bila greška da odmah nakon izbora udari po DNS i smanji kapacitet ove stranke, a u vlast uvede dojučerašnje najljuće protivnike Čavićev NDP i dijelove SDS? I kako uopšte gledate na Dodikove poteze nakon izbora kada je riječ o političkoj sceni RS?
VASIĆ: Dodik je u fazi, došao je na taj nivo, kada koristi sve oko sebe za potkivanje svoje pozicije i dalje jačanje svojih političkih koraka.
To što radi drugima, potpuo je tehnološki legitimno. To bih i ja radio. Što se tiče DNS-a, sami su doveli do toga. Mene brine SNSD. Јer, Dodik koristi i SNSD, jednako kao i druge. Pa SNSD stagnira. Što nije dobro za Srpsku, prije svega.

INSAЈDER: Da li će, po Vašem mišljenju, Valentin Incko posegnuti za bonskim ovlaštenjima i koje bi to posljedice moglo izazvati po opšte stanje u BiH?
VASIĆ: Prošlo je vrijeme bonskih uništenja Srpske. To bi značilo kraj OHR-a i kraj BiH. Јa, ipak preferiram prirodan raspad i utemeljeno osamostaljenje Srpske.

INSAЈDER: Analitičari Vašeg bloga tvrde da je i dalje aktuelan Vaš tekst pod nazivom "Opkoljavanje" s kraja 2013. godine u kojem ste nagovijestili mnoga dešavanja. Da li na djelu i dalje imamo neka opkoljavanja i kakva?
VASIĆ: Volim da izvikujem da sam politički filozof. Ali politički pamtilac nisam. Ne sjećam se šta sam pisao 2013. godine. Ipak je blog Samostalnost Srpske samo dnevno reagovanje i kategorisanje, što jeste hrabrost, ali nije epohalnost. Mada, često, nastojim da kažem nešto bitnije i trajnije, koliko mogu da dosegnem. Ako je opkoljavanje Srpske u pitanju, onda je ono danas pojačano. Učestvuje i Srbija. Vučić koristi Dodika, Dodik Vučića, a obojica koriste patrijarha. Oni to znaju ali patrijarh još ne zna.
A Srbija je takođe opkoljena, opkoljenija nego što je bila. I, Srbija je opkoljena i iznutra.

Izvor: Insajder