latinica  ћирилица
14/05/2019 |  22:49 | Autor: sputniknews.com

Putin i Pompeo potvrdili početak popravljanja rusko-američkih odnosa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i državni sekretar SAD Majk Pompeo imali su solidan, konkretan razgovor, u kojem su potvrdili početak popravljanja rusko-američkih odnosa, izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov nakon sastanka u Sočiju, koji je trajao nešto više od sat i po.
Putin i Pompeo (foto: Sputnik / Alekseй Družinin) - Foto: SRNA
Putin i Pompeo (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, glavna tema sastanka bili su međunarodni problemi, situacija u Siriji, Sjevernoj Koreji, Avganistanu, Libiji i Iranu. Važna tema razgovora bili su i strateška stabilnost i neširenje naoružanja, kao i mogućnost produžavanja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, čiji rok ističe u februaru naredne godine.

Tokom sastanka bilo je riječi o mogućem sastanku Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa na junskom samitu G20 u japanskoj Osaki. Pompeo je prenio Putinu da je predsjednik SAD zainteresovan za susret s njim u Osaki. Ruski lider je prenio američkom državnom sekretaru da je Rusija otvorena za takav kontakt, naveo je Ušakov i dodao da se nada da će početi konkretni, praktični koraci za pripremu sastanka dvojice šefova država.

- Svima bi koristilo da sastanak Putina i Trampa u Osaki bude održan u punom formatu - rekao je Ušakov.

Pomoćnik ruskog predsjednika je ocijenio da, za sada, nema vidnog napretka u odnosima SAD i Rusije, ali da je američka strana ispoljila radno raspoloženje.

Sastanku održanom u predsjedničkoj rezidenciji "Bočarov izvor" u Sočiju s ruske strane su prisustvovali direktor Službe za spoljni obavještajni rad Sergej Nariškin, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov i direktor Odjeljenja za Sjevernu Ameriku Ministarstva inostranih poslova Rusije Georgij Borisenko.

S američke strane na sastanku je bio ambsador SAD u Rusiji DŽon Hantsman, specijalni predstavnik SAD za rješavanje sirijske krize DŽejms DŽefri, vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD Filip Riker.

Predsjednik Rusije je uoči početka sastanka izjavio da je tokom nedavnog telefonskog razgovora s predsjednikom SAD Donaldom Trampom stekao utisak da je američki lider zainteresovan za obnavljanje rusko-američkih odnosa.

Putin je naglasio da je Rusija zainteresovana za obnavljanje odnosa sa SAD u punom formatu.