latinica  ћирилица
15/05/2019 |  09:52 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

NSRS o Fondu solidarnosti

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj, za period 2019-2029. godine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra u 10 časova razmatranjem  Izvještaj o radu i izvršenju Finansijskog plana - Budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu, koje je započeto večeras.

20.20 - Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu lani radio kako treba, istakavši da ljudima iz te organizacije treba dati dodatnu podršku.Glamočak je rekao da će SDS podržati izvještaj o radu Fonda u prošloj godini, navodeći da ne treba dopustiti pokušaje da neki drugi fondovi dio svojih obaveza prebacuju na ovaj fond.

Poslanik SNSD-a Valerija Lakić ocijenila je da Fond solidarnosti opravdava svoje postojanje, radi transparentno i pomaže djeci čiji su roditelji ranije pokretali humanitarne akcije i kucali na mnoga vrata da bi došli do novca za liječenje svojih mališana.

19.55 - Fond solidarnosti do kraja prošle godine odobrio je 74 zahtjeva za liječenje 64 djece u inostranstvu, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM, rekla je predstavnik Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Јasminka Vučković.

Vučkovićeva je, obrazlažući u Narodnoj skupštini izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana - budžeta Fonda za 2018. godinu, rekla da je Fond odobrio 74 zahtjeva jer je za nekoliko djece liječenje produžavano po nekoliko puta.

Ona je navela da su djeca upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

U izvještaju se navodi da se najveći broj zahtjeva odnosio na genetska ispitivanja - 44 odobrena zahtjeva, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.

Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj i to oko 240.000 evra, a Komisija za dodjelu sredstava zasjedala je 24 puta i odlučivala o pristiglim zahtjevima za liječenje djece u inostranstvu, navodi se u izvještaju.

19.31 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina kojom je predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Ljiljana Ivančić istakla je u završnoj riječi pred poslanicima da postoje razmišljanja da se putem pilot-projekta u nastavne planove i programe uvedu predmeti iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

Osnovni razlog za donošenje strategije jeste da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja bilo da je riječ o planiranju porodice, obezbjeđenju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje, prevenciji seksualno prenosivih bolesti, navodi se u obrazloženju ovog dokumenta.

18.39 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević smatra da bi, zbog loše demografske slike u Srpskoj, trebalo održati posebnu sjednicu parlamenta.

- Narodna skupština trebalo bi da usvoji strategiju poboljšanja demografske slike u Republici Srpskoj koja će biti obavezujuća za Vladu Republike Srpske i nevladin sektor u Srpskoj - rekla je Јovičevićeva. 

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da bi u Republici Srpskoj trebalo da bude formirano ministarstvo za porodicu, socijalnu i demografsku politiku.

- Ovo je najbolji način da podržimo demografsku politiku u Srpskoj - istakao je Mazalica.

17.10 - NSRS, nakon redeovne pauze, nastavila s radom.

15.10  - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić smatra da bi Nacrtom strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godine trebalo predvidjeti uvođenje vršnjačkih edukatora u srednje škole koji bi sa mladim ljudima razgovarali o realizaciji strategije.
"Mislim da bi vršnjački edukatori imali važnu ulogu u sprovođenju ove strategije", rekao je Šulić tokom skupštinske rasprave o ovom dokumentu.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da je Nacrt strategije dobar dokument, ali da se unaprijed moraju obezbijediti izvori finansiranja za njeno sprovođenje.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Ljiljana Ivančić rekla je da je Nacrtom strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Obrazlažući ovaj nacrt strategije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ivančićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje strategije da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja bilo da je riječ o planiranju porodice, obezbjeđenju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje, prevenciji seksualno prenosivih bolesti. 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 17.00 časova.

14.10 - Poslanici NSRS razmotrili su Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj, za period 2019-2028. godine.

Cilj strategije je i vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti gdje različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić je u završnoj riječi ovom nacrtu strategije zahvalio poslanicima za konstruktivnu raspravu, navodeći da će kvalitetni prijedlozi biti uvršteni u završni tekst tog strateškog dokumenta.

Fokus Strategije je rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih lica, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima.

- U fokusu su i socijalnu zaštita, cjeloživotno učenje, aktivno učešće u zajednici, prevencija nasilja, zapostavljanja i zlostavljanja starijih lica od njihovih srodnika ili drugih lica iz zajednice, kao i međugeneracijska solidarnost -  navodi se u Nacrtu strategije.

12.50 - Poslanik Ujedinjenje Srpske Marinko Dragišić rekao je da u Republici Srpskoj treba uspostaviti registar starih lica koja nemaju nikakva primanja da bi im se pomoglo, te da poseban akcenat na tom planu treba staviti na one na selu.

12.30 - Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske saglasio se danas, uoči nastavka redovne sjednice republičkog parlamenta, da nema razloga za odgađanje sjednice zbog poplava u Srpskoj, s obzirom na to da je stanje u većini lokalnih zajednica uglavnom stabilizovano.

11.30 - Poslanik SNSD-a Milica Lovrić navela je da je ova strategija veoma značajna i da pokazuje da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo posvećeni stvaranju uslova za bolji život starijih i njihovoj zaštiti.

Ona kaže da demografsko starenje izraženo nije izraženo samo u Republici Srpskoj i da su u vezi sa tim i problemi pada nataliteta i migracije radno sposobnih ljudi.

Poslanik SNSD-a Valerija Lakić sugerisala je da treba poboljšati zdravstvenu zaštitu starijih, posebno onih iz ruralnih područja.

- Potrebno je unaprijediti i njihov društveni život, a jedan od načina je formiranje dnevnih centara za ovu populaciju - rekla je Lakićeva.

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da je dobro što vlast u Republici Srpskoj strateški brine o starijim licima i vodi računa o socijalnom položaju tih kategorija i, takođe, ukazao na problem smanjenja broja stanovnika u Srpskoj.

10.35 - Osnovni razlog za donošenje Strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2028. godine jeste vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti gdje različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi, te poboljšanje zdravog i aktivnog starenja.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt strategije, rekao da je njen fokus rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih lica, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima. 

- U njenom fokusu su i socijalnu zaštita, cjeloživotno učenje, aktivno učešće u zajednici, prevencija nasilja, zapostavljanja i zlostavljanja starijih lica od njihovih srodnika ili drugih lica iz zajednice, kao i međugeneracijska solidarnost - rekao je Paunić.

....................................................................................................

Na dnevnom redu su izvještaji za prošlu godinu o radu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, Ombudsmana za djecu, te Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Biće razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH.

Četvrta redovna sjednica Narodne skupštine Srpske, sa usvojenim dnevnim redom od 22 tačke, počela je 16. aprila, a nastavljena 23. aprila.