latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:04 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Čubrilović: Kazniti odgovorne za ubistvo nevinih vojnika ЈNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je povodom obilježavanja 27. godišnjice napada na vojnike ЈNA Tuzli, da je sramno i poražavajuće što odgovorni za zločin nad nevinim mladićima, koji su se u koloni mirno povlačili iz grada, nisu presuđeni uprkos brojnim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

On je podsjetio da su mladi vojnici ЈNA napadnuti iz zasjede i mučki ubijani prilikom mirnog povlačenja iz Tuzle u skladu sa prethodno postignutim sporazumom.

- Žalosno je da ni nakon 27 godina od ovog zločina niko još nije presuđen, kao što je slučaj i sa napadom na kolonu ЈNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Pravosuđe BiH odbijanjem da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene na samom početku građanskog rata u BiH istrajava na ideji da političkim presudama i amnestiranjem odgovornih za prve ratne zločine pokuša da odredi karakter rata u BiH i da srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca za ratne strahote i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji - rekao je Čubrilović.

On je istakao da će, uprkos ignorisanju i sistemskom negiranju ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH u Sudu i Tužilaštvu BiH, Republika Srpska, njen narod i institucije istrajati na tome da svi odgovorni budu kažnjeni.

- Republika Srpska, njene institucije i organi vlasti nikada neće odustati od utvrđivanja istine i o napadima na nevine vojnike ЈNA u Tuzli i Sarajevu, kao ni od procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH, posebno imajući na umu činjenicu da ratni zločini nikada ne zastarjevaju - poručio je Čubrilović.