latinica  ћирилица
15/05/2019 |  12:14 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Semberija: Ne očekuju se problemi sa vodostajima

Vodostaji rijeka Drine i Save u donjem toku od juče su povećani.

Nivo Save se za 24 časa povećao za nešto više od metar i po, dok je vodostaj Drine za pola metra viši u odnosu na prethodni dan. Nadležni kažu da pored povećanja vodostaja ove dvije rijeke, problema ne bi trebalo biti, a u naredna dva dana očekuje se vrh talasa i dostizanje maksimalnog vodostaja.

Sava je od 07.00 do 09.00 časova porasla za 15 centimetara i konstantno se povećava u posljednja 24 časa. Mještani u selima koji žive pored rijeke smatraju da nema opasnosti i da korito Save može primiti svu vodu iz gornjeg toka.

Vodostaj Drine je u 07.00 časova na mjernom mjestu Radalj iznosio 245 centimetara i viši je za 53 centimetra u odnosu na jučerašnji dan.

Sava je u Rači u 09.00 časova bila na koti od 484 centimetara i viša je za 127 centimetra u odnosu na prethodni dan. Iz Voda Srpske navode da se situacija smiruje i da neće biti problema sa vodostajima u Semberiji, koji su na oko dva metra ispod kote redovne odbrana od poplava.

- S obzirom da je u proteklih nekoliko godina savski nasip na kritičnim mjestima rekonstruisan, on je u Semberiji u potpunosti zaštićen, tako da plavni talas koji dolazi sa zapada neće praviti problem - ističe Saša Mirić, portparol Voda Srpske.

Trenutno nema opasnosti od izlivanja rijeka na području Zvornika. U odnosu na jučerašnji dan nivo bujičnih rječica je ili u opadanju ili u stagnaciji. Blago je povećan nivo Drine, ali je daleko od potencijalne opasnosti, istakao je šef Službe Civilne zaštite u Zvorniku.