latinica  ћирилица
15/05/2019 |  13:04 | Autor: SRNA

Đokić: Sa regijom Nižnjeg Novgoroda saradnja moguća u više oblasti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je saradnja Srpske sa ruskom regijom Nižnji Novgorod moguća u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji i proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme.
Ministri sa privrednom delegacijom Nižnjeg Novgoroda - Foto: RTRS
Ministri sa privrednom delegacijom Nižnjeg NovgorodaFoto: RTRS

Đokić je, nakon sastanka sa privrednom delegacijom regije Nižnji Novgorod, novinarima u Banjaluci rekao da očekuje da će ova posjeta podstaći privrednu saradnju Srpske i tog dijela Ruske Federacije. 

- Naša saradnja odnosi se na industrijsku i ekonomsku razmjenu, ali i na razmjenu u oblasti kulture, nauke i obrazovanja -  dodao je Đokić i podsjetio da je ova oblast najrazvijenije industrijsko područje Rusije.

On je naveo da je današnji sastanak organizovan povodom manifestacije "Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj", koji se održavaju od danas do ponedjeljka, 20. maja.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je na sastanku bilo riječi o formiranju zajedničkih firmi koje bi nastupale na evropskom, kao i na tržištima u Rusiji i Srpskoj.

- Bilo je govora i o otvaranju ruskih firmi u Srpskoj, pri čemu smo im predstavili uslove investiranja i pokretanja poslovanja - dodao je Petričević.

Petričević je najavio da će sutra biti održan sastanak delegacija regije Nižnji Novgorod i Privredne komore Srpske.

Ministar industrije, trgovine i preduzetništva regije Nižnji Novgorod Maksim Valerievič Čerkasov podsjetio je da danas počinju "Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj" i da u Banjaluku dolaze odgovorna lica iz oblasti u kojima je planirana saradnja sa Srpskom.

- Postoji iskren interes za razvijanje saradnje Srpske i regije Nižnji Novgorod. Danas i sutra biće održani bilateralni sastanci naših preduzetnika i računamo da će rezultat tih sastanaka biti zaključivanje ugovora između preduzeća - naglasio je Čerkasov.

Generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti Ivan Razuvajev rekao je da postiji veliki potencijal za saradnju preduzetnika iz Srpske i ove ruske regije.

Razuvajev je precizirao da postoji prilika za saradnju u poljoprivredi, automobilskoj i medicinskoj industriji, kao i ideja o pronalaženju zajedničkih tržišta, osnivanju preduzeća i pokretanja zajedničke proizvodnje.

Direktor Međunarodne agencije za inovacije Јurij Smorodov, koji je i šef Kancelarije za poslovnu saradnju Srpske i Nižnjeg Novgoroda, ocijenio je da su potencijali za saradnju ogromni, kao i da su ruski privrednici došli sa konkretnim prijedlozima jer su upoznati o potencijalima Srpske.

Privrednu delegaciju regije Nižnji Novgorod, koja je u posjeti Banjaluci, čini dvadesetak privrednika iz ove regije, a današnjem sastanku su prisustvovali i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.