latinica  ћирилица
15/05/2019 |  16:23 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

U slučaju potrebe na raspolaganju i vazdušni medicinski transport

U opštinama pogođenim poplavama u slučaju neophodnosti prevoza pacijenata biće preduzete sve mjere, a, ukoliko se ukaže potreba, na raspolaganju je i vazdušni medicinski transport, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

Iz resornog ministarstva naveli su da se redovno odvija pružanje usluga pacijentima u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u opštinama u kojima je na snazi ili je bila proglašena vanredna situacija, ili su u riziku od poplava. 

- Svi dijalizni centri rade i pacijentima se pruža redovan tretman. Za dijalizne pacijente koji zbog neprohodnosti pojedinih putnih pravaca nisu bili u mogućnosti da se vrate kućama sa dijaliznog tretmana, preduzete su mjere za njihov transport i zbrinjavanje ili su primljeni u bolničke ustanove - naveli su iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da domovi zdravlja u Novom Gradu i Kostajnici zbog neprohodnosti puteva trenutno nisu u mogućnosti da vrše redovan sanitetski prevoz do ustanova višeg referalnog nivoa, a djelimično se koriste alternativni pravci.

Prema informacijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prikupljenim iz regionalnih centara Instituta, higijensko-epidemiološka situacija u Srpskoj je stabilna, pojačan je nadzor i u saradnji sa higijensko epidemiološkim službama domova zdravlja, vodovodima i inspekcijom sprovode se potrebne mjere.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je prošle sedmice, prije obilnih padavina, uputilo dopis svim javnim zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika.

U dopisu su navedene instrukcije za preduzimanje svih potrebnih mjera u skladu sa uputstvima Republičke uprave Civilne zaštite kako bi se pravovremeno odgovorilo vanrednoj situaciji, s ciljem zaštite ljudi i imovine.

Na internet stranici Instituta za javno zdravstvo Srpske objavljene su opšte preporuke stanovništvu za vrijeme poplava, u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije pojave zaraznih bolesti, mjere higijene, čišćenja, tretiranja bunara, kao i ostale korisne informacije.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručuju da se građani za sve informacije mogu obratiti lokalnim higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i regionalnim centrima Instituta u Doboju, Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu i Trebinju.