latinica  ћирилица
16/05/2019 |  08:40 ⇒ 08:41 | Autor: sputniknews.com

Kako hrvatska policija "tretira" migrante i vraća ih nazad u BiH (VIDEO)

Iz šume izlaze graničari s hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba s ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema BiH.
Kako hrvatska policija "tretira" migrante (Foto: srf.ch) -
Kako hrvatska policija "tretira" migrante (Foto: srf.ch)

Snimak je nastao krajem aprila na graničnom dijelu sjeverne BiH koji se ne kontroliše.

Novinari informativne emisije "Rundschau" koji su radili priču, naveli su kako su zabilježili četiri vraćanja izbjeglica u dva dana. Riječ je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka te da su koristili silu.

- Pokupili su nas u šumi, smjestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne i palicom nas udarali i gurali na teritoriju BiH -  rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje provode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izvještavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

Afganistanska porodica s malom djecom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli "Stop".

- Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmiejali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski - kazao je dečak.

Ekipa Rundschau emisije je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbjeglica. Svi su izjavili kako su bili spriječeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

- Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Njemački istraživač Markus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primjenjuje na spoljnim granicama EU - kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smiju biti izbačeni nasred šume ili polja.

- Video snimak jasno pokazuje da je riječ o kolektivnom protjerivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva BiH vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma - kazao je novinar istraživač.