X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/05/2019 |  09:37 | Izvor: SRNA

Stefanović: Opasnost po region povratak džihadista, pa i žena

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je tokom razgovora sa američkim zvaničnicima ocijenjeno da povratak boraca terorističke organizacije "Islamska država" u zemlje regiona predstavlja opasnost, te istakao da ne bi potcijenio ni žene koje se vraćaju.
Nebojša Stefanović (Foto: N1) -
Nebojša Stefanović (Foto: N1)

- I one mogu biti izuzetno radikalizovane i opasne za bebednost -rekao je za RTS Stefanović, koji je u višednevnoj posjeti SAD.

On je naveo da povratnici sa ratišta u Siriji, kao borci terorističke organizacije "Islamska država" koji su državljani nekih od zemalja regiona, pa i Srbije, mogu biti osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali da treba razmišljati o tome šta će biti sa njima kada izađu iz zatvora, kako mogu da se reintegrišu u društvo, a da više ne budu prijetnja.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije i bezbjednosne službe rade danonoćno na tome, te da su do sada bili vrlo uspješni.

Prema njegovim riječima, stotinjak ljudi koji su se vratili na Kosovo i Metohiju predstavljaju stalnu opasnost za bezbjednost u cijelom regionu, zbog čega mora da se radi na stalnoj razmjeni informacija.

Navodeći da je srpskim vlastima važno da Srbija bude bezbjedna i region stabilan, Stefanović je dodao da je sa kolegama u američkom Stejt departmentu razgovarao o podršci kroz različite programe srpskoj policiji.

On je napomenuo da tokom posjete SAD razgovara o svim bezbjednosnim temama koje su važne za Srbiju, građane Srbije i strateško partnerstvo, s ciljem da se poveća kapacitet srpske policije i pojača razmjena informacija radi zaštite interesa srpskih državljana.

- Ova posjeta ima za cilj da unapredi bezbjednost Srbije, da dođemo do informacija o potencijalnom ugrožavanju naše bezbjednosti i od terorizma i od organizovanog kriminala i da vidimo šta je to što možemo jedni za druge da uradimo u budućnosti da bi ti ciljevi bili ostvareni - navodi Stefanović.

On je ocijenio da nema potpune bezbjednosti za građane Srbije ukoliko ne postoji saradnja sa svima u svijetu koji mogu da pomognu da se identifikuju i uhapse trgovci narkoticima i ozbiljne kriminalne grupe.

Stefanović je tokom posjete Vašingtonu sa sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom potpisao Memorandum koji će omogućiti bržu razmjenu informacija o migrantima i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima.

On se sastao i sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga /DEA/, te istakao da postoji prostor za proširenje unapređenja saradnje sa tom upravom i sa Federalnim istražnim biroom /FBI/.