X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
16/05/2019 |  09:43 | Izvor: B92

Za UEFA važnije pare nego navijači

Prvi put u istoriji Lige šampiona i Lige Evrope u oba finala ćemo gledati četiri tima iz jedne zemlje. Međutim, UEFA se pobrinula da upropasti navijačima taj dupli spektakl.
Liga Evrope - Foto: Getty Images
Liga EvropeFoto: Getty Images

U Bakuu će se za trofej Lige Evrope i plasman u Ligu šampiona 29. maja boriti londonski rivali Arsenal i Čelsi.

Tri dana kasnije, 1. juna, u Madridu će se za evropski tron boriti Liverpul i Totenhem, kojem je ovo prvo finale LŠ u istoriji.

Olimpijski stadion u Bakuu ima kapacitet 68.700 mjesta, a poprište finala LŠ Vanda Metropolitano 67.829. To je 136.529 mjesta.

Od toga, najvjerniji navijači četiri kluba dobiće tek 45.226 karata. Dakle, za navijače je izdvojena samo trećina mjesta u finalima dva prestižna evropska klupska takmičenja.

Dok će učesnici finala LŠ bar podijeliti polovinu ukupnih mjesta, biće 33.226 navijača Liverpula i Totenhema na Vandi, u Baku će otići samo 12.000 pristalica Čelsija i Arsenala!

"Tobdžije" u finalu Lige Evrope neće imati na raspolaganju Henriha Mhitarjana. On nije suspendovan niti povrijeđen, već ne može da putuje u Baku zbog politike.

Mhitarjan je Јermen, a njegova zemlja je u napetim odnosima sa susjednim Azerbejdžanom. Oni su zvanično u ratu još od 1988, iako godinama nema oružanih sukoba.

Vjerovatno ne postoji navijač Arsenala i Čelsija koji želi da se nađe u Bakuu 29. maja.

Kako je UEFA opravdala ovaj sraman odnos prema navijačima, zbog kojih se fudbal na kraju krajeva i igra i koji su i najzaslužniji za popularnost ovog sporta?

- S obzirom na geografsku lokaciju i logističke kapacitete aerodroma i grada domaćina, procijenjeno je da će oko 15.000 navijača moći da doputuje u Baku. S obzirom na okolnosti, učesnicima finala je dostupno po 6.000 karata - navodi se između ostalog u saopštenju UEFA.

Dakle, UEFA je povjerila domaćinstvo gradu koji nije sposoban da ugosti nekoliko desetina hiljada navijača iz inostranstva i gradu čija geografska lokacija nije najpogodnija, jer nisu oni krivi što su se u finale Lige Evrope plasirala dva kluba iz Engleske.

Јasno je da je za UEFA bio važniji broj nula na čeku koje su ispisali Azerbejdžanci, nego fudbalski faktori prilikom odlučivanja gdje će se igrati finale LE.

U međuvremenu, navijači Liverpula i Totenhema su besni zbog skoka u nebo cijena karata za finale LŠ u Madridu.

Rasprodate još prije nekoliko mjeseci, pojavile su se na sajtovima za preprodaju po cijenama i do 6.000 evra!

Inicijalna cijena karata za finale LŠ, koje nisu bile namijenjene klubovima, kretale su se od 70 do 600 evra, a za finale LE 30-140 evra.

Međutim, ne pokušavaju samo pojedinci da profitiraju od prvog engleskog finala LŠ poslije 11 godina, već i domaćin, te avionske kompanije.

Procjenjuje se da će u Španiju otputovati oko 150.000 Engleza, pa su cijene letova i smještaja u Madridu i okolini skočile na čak 840 odsto.

Zbog ogromnog interesovanja jasno je da će aerodrom u Madridu biti zakrčen, pa se navijači londonskog i liverpulskog kluba već usmjeravaju ka Valensiji ili Saragosi.

Ništa jeftiniji nije ni prevoz do dalekog Azerbejdžana, koji će stanovnike Londona koji žele da učestvuju u "egzotičnom" gradskom derbiju koštati najmanje 1.100 evra.