latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:50 ⇒ 12:13 | Autor: Večernje novosti

Vašington proziva Prištinu: Zločincu iz Klečke "državna" plata?

U poslednjih sedam dana američka ambasada je dva puta "skrenula pažnju" liderima Kosova da treba da zaustave trend zapošljavanja osumnjičenih za ratne zločine.
Drenička grupa tzv. OVK (foto: politika.rs) -
Drenička grupa tzv. OVK (foto: politika.rs)

Vašington zamjera kosovskim vlastima što je za predsjednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine skupština postavila Nasera Šalju, koji je, osim što se smatra nekvalifikovanim za to mjesto, bio među optuženima u slučaju "Klečka", pišu Novosti.

Zbog Šaljinog imenovanja, inače, britanski ambasador u Prištini Rori O Konel podnio je ostavku na mjesto predsjednika borda Agencije.

Kada je za kosovskog ambasadora u Albaniji imenovan Sulejman Selimi, koga je Osnovni sud u Mitrovici proglasio krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i koji je u januaru pušten na uslovnu slobodu, poslije pet godina provedenih u zatvoru, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet reagovao je riječima:

Kakvu poruku šalje Kosovo svijetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za svog ambasadora? Da li je ovo dokaz poštovanja vladavine prava? Mi se svakako snažno zalažemo protiv takvog poteza.

Kosovski premijer je takođe na mjesto ministra trgovine i industrije postavio Endrita Šalju, optuženog za neovlašćeno posjedovanje i upotrebu vatrenog oružja. Ista optužnica tereti i Dardana Gašija, zamjenika premijera i ministra za dijasporu.

Za korupciju su optuženi i ministri za infrastrukturu Palj Ljekaj, za inovacije i preduzetništvo - Besim Bećaj, ministar bezbjednosnih snaga Rustem Beriša, kao i Fatmir Ljimaj, zamjenik premijera. Ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku vlada je imenovala uprkos tome što je bio u sukobu interesa. Njega je sud u Prištini oslobodio te optužbe, ali se predmet sada nalazi u Apelacionom sudu, pišu Novosti.