latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:54 | Autor: RTRS

BiH nema problem s migrantima, već poraženim džihadistima ID

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da su apsolutno netačni podaci o broju ilegalnih migranata u BiH koje je danas iznio direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

Komentarišući za Insajder Ujićevu tvrdnju da u BiH trenutno boravi oko 6.000 ilegalnih migranata, kao i da nadležne institucije, kako je rekao, sve više brine agresivnost koju migranti pokazuju čak i prema policajcima i službenim licima, Galijašević kaže da direktor Službe za poslove sa strancima "ne vlada osnovnim pojmovima i činjenicama".

- Ujić ne zna šta priča. Kao prvo, on pogrešno definiše te ljude. Oni nisu ilegalni migranti. Oni čak uopšte nemaju status migranata. To su radikalni, poraženi borci Islamske države i Al kaide koji su u BiH ušli nelegalno. Migrant je lice koje u zemlju ulazi legalno, ulazi sa dokumentima, ulazi sa urednim papirima, dok je ilegalni migrant lice koje prekrši rokove koje mu je država dala za vrijeme boravka u toj zemlji - kaže Galijašević.

Ističući da razlike u tretiranju migranata i izbjeglica postoje i po definiciji Ujedinjenih nacija, Galijašević tvrdi da BiH trenutno nema posla ni sa jednim ni sa drugim.

- Izbjeglica je lice koje želi da spasi život i uglavnom to radi u drugoj državi štiteći se čak i od vlastite države, dok je migrant lice koje želi da popravi svoj socijalni i ekonomski status, da se ujedini sa porodicom i to radi čak i uz pomoć države u koju je došao, kao i uz pomoć vlastite države. Mi ovdje nemamo posla ni sa migrantima, ni sa izbjeglicama, već sa poraženim vojnicima Islamske države i Al kaide, kao i sa jednom nesavjesnom Službom za poslove sa strancima, te diverzijom u okviru političkog sistema u Sarajevu. Ta je diverzija usmjerena protiv bezbjednosti BiH. Nama pod imenom migranata uvode džihadiste Islamske države i Al kaide. Ta lica koja su došla u BiH nisu ostvarila ni jedan kontakt sa svojom matičnom državom. Oni se kriju od matične države i nemaju adekvatnu dokumentaciju. Za ovo što je urađeno neko bi trebalo da odgovara. Odgovoran je taj takozvani tim oko Denisa Zvizdića, Semihe Borovac i Dragana Mektića, kao i sam Slobodan Ujić koji priča stvari koje ne priliče jednoj stručnoj bezbjednosnoj strukturi koja brine i vodi poslove sa strancima - kaže Galijašević.

Govoreći o broju migranata koji se trenutno nalaze u BiH, Galijašević tvrdi da su Ujićevi podaci o 6.000 migranata "višestruko umanjeni".

- Činjenica je da preko 20.000 ljudi u ovom trenutku boravi u BiH sa statusom koji Ujić naziva migrantskim. Mi ovdje imamo vehabijska naselja kao baze u kojima se skrivaju određena lica, imamo naselja zatvorenog tipa u kojima se takođe skrivaju pojedina lica, imamo ulazak preko granica lica koja se uopšte nisu ni obratila našim službama. Svjedoci smo da svako malo MUP Republike Srpske uhvati neke grupe i grupice i privede ih Službi za poslove sa strancima. Ta lica ne ulaze samo preko graničnih prelaza i ne ulaze samo u takozvanim talasima. Oni u BiH ulaze i tajno, preko određenih destinacija i zato i prave nerede, zato su agresivni. Takođe, plašim se da je BiH za mnoge od njih konačno odredište. Tačno je da je za mnoge cilj Evropska unija, ali za mnoge je to BiH. To je usmjereno i protiv mira i protiv postojeće vjerske strukture u BiH - tvrdi Galijašević.