X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
16/05/2019 |  14:23 | Izvor: Agencije

Iran odgovorio Trampu: Varaš se

Iran odgovorio američkom predsjedniku koji je rekao, govoreći o navodnom sukobu u njegovoj administraciji oko Irana, da će Teheran na kraju htjeti da razgovara.
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

SAD su poslale nosače aviona i bombardere u Persijski zaliv, što je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton prikazao kao nepogrešivu poruku Iranu o tome šta će se desiti ukoliko samo pokušaju da napadnu SAD.

Boltona smatraju pripadnikom tvrde struje američke administracije kada je riječ o Iranu, a navodno je imao i tajni plan da tamo pošalje 120.000 američkih vojnika. Iako je taj plan demantovan, pokrenulo se pitanje u američkoj javnosti na koju stranu ide Bolton, a na koju državni sekretar Majk Pompeo.

Tramp je danas izjavio da nema razmimoilaženja između dva istaknuta člana njegove administracije, dodajući na kraju da će Teheran na kraju popustiti i pristati na razgovor.

Međutim, stigao je i odgovor. Dao ga je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif koji je poručio da se Tramp vara ako misli da će se Iran vratiti za pregovarački sto.

Inače, SAD su se povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma o Iranu, što je pokrenulo lavinu reakcija i dodatno destabilizovalo ionako problematičan region.

Zarif kaže i da će se Iran i dalje pridržavati tog sporazuma, kome, kako kaže, ostaje posvećen.