latinica  ћирилица
16/05/2019 |  15:59 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Dodatno unaprijediti privrednu saradnju sa Nižnjenovgorodskom oblašću

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Srpska zainteresovana za dodatno unapređenje privredne saradnje sa ruskom Nižnjenovgorodskom oblašću koja ima više od 3,2 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod viši od 50 milijardi dolara.
Višković sa delegacijom Nižnjenovgoroda - Foto: RTRS
Višković sa delegacijom NižnjenovgorodaFoto: RTRS

- Ova oblast je jedna od najrazvijenijih u Rusiji i ima izuzetne privredne potencijale. Ranije smo potpisali Sporazum o saradnji i sada ga realizujemo - rekao je Višković novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa delegacijom Nižnjenovgorodske oblasti, koju je predvodio viceguverner regije Јevgenij Ljuljin.

On očekuje značajne rezultate saradnje Srpske i Nižnjenovgorodske regije u svim oblastima.

- Na sastanku smo predstavili potencijale Republike Srpske, a jedan od njih jeste i geografski položaj. Ponudili smo da sa privrednim subjektima iz Rusije imamo zajedničku proizvodnju koju ćemo plasirati na evropskom tržištu. Ponudili smo i da ulažu u energetski sektor, a spremni smo da gasovod Turski tok bude nastavljen i prema Banjaluci - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o smanjenju procedura kako bi privrednici mogli što lakše realizovati poslove.

- Imamo prostora i za naučno-tehnološku saradnju, kao i za saradnju u ekonomiji, kulturi i obrazovanju i svakoj drugoj oblasti i vjerujem da ćemo je unaprijediti i razvijati Srpsku na dobrobit građana - kaže Višković.

Ljuljin je naglasio da je njegova regija zainteresovana za unapređenje saradnje sa Srpskom i da njenu delegaciju u Banjaluci čini više od 100 privrednika, te predstavnika institucija kulture i obrazovanja.

- Pregovaramo o saradnji na različitim nivoima i vjerujem da će biti unapređena. Siguran sam u dugotraju i kvalitenu saradnju za šta su već preduzeti značajni koraci. Možemo sarađivati u turizmu, ekonomiji, obrazovanju i kulturi - rekao je Ljuljin.

On je podsjetio da regija koju predvodi i Srpska imaju potpisan Sporazum o saradnji, što je značajno za njeno unapređenje.

Povezane vijesti:

Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini