latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:25 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Foča: Porodice poginulih boraca na marginama društva

Fočanka Draginja Vuković (72), majka Miroslava, borca poginulog u Odbrambeno-otadžbinskom ratu , kaže da je i danas boli nepravda. Smatra da se mora povesti više računa o porodicama čiji su članovi dali život za Republiku Srpsku.

Draginja Vuković, kaže da su nakon što joj je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo dvadeset trgodišnji sin Miroslav, ostale stalne traume. Sve se to odrazilo na njeno i muževo zdravlje. Od svega najviše je tišti što njen trideset jednogodišnji sin Milanko ni nakon deset godina provedenih na birou nije uspio da dobije posao.

- Na sve konkursce se javljao i devet odbijenica dobio je u Foči, i još tri su stigle iz Sarajeva - razočarano kaže Draginja Vuković, majka poginulog borca.

Ističe da su se obraćali na mnoge adrese za pomoć, ali uzalud. Tvrdi, ni u jednoj javnoj ustanovi nije uspio doći do posla.

- Moj sin mora da ide u inostranstvo da radi na crno. Ostavlja nas same i bolesne, ja operisana, muž mora u banju. Moramo moliti komšije da nas odvezu do Doma zdravlja - dodaje Draginja.

Draginja i Јovo Vuković vjeruju da će od nadležnih stići razumijevanje. Iz Opštine odgovaraju da su pomogli i pomažu u skladu sa svojim mogućnostima i da ne mogu da zapošljavaju. U Ministarstvu boračko-invalidske zaštite uvjeravaju da im se iz ove porodice nikada nisu pismeno obratili i dodaju da ostvaruju sva prava proistekla iz zakona o porodicama poginulih boraca.