latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:50 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Vratiće se rode u Kovilj

Mjesto Kovilj u Vojvodini, osim po manastiru i Lazi Kostiću, poznato je i kao prirodno stanište više od 200 vrsta ptica. Skoro da nema stuba električne energije, a da na njemu nije gnijezdo u kom su rode. Dvije su postale kućni ljubimci porodice Skorupan.

- Našli smo jednu rodu koja ne može više nikada da poleti. Krilo joj je polomljeno, ja sam to privezala i zaraslo je, ali ne može da leti. Druga roda je pala, struja je udarila - priča Milena Skorupan.

Јedna je u domaćinstvu Skorupan četiri, a druga dvije godine. Ovdje im je pružena prva pomoć, ali i ljubav. Veliko srce domaćice Milene zadržalo ih je, pa su postale kućni ljubimci i atrakcija za turiste.

- Hranim ih sa mljevenim mesom ili giricama, to najviše vole. Kada su gladne mogu da ih odvedem gdje god hoćete - nastavnja neobičnu priču Skorupan. 

Iako teška srca, porodica Skorupan bi jednu rodu dala i nekom od ZOO vrtova, jer smatraju da bi joj tamo pružili bolju njegu. Dok se kupate na seoskoj plaži, iznad vas će letjeti, a šetate li "dolmom'", rode će vam se pridružiti. Јer one žive u Kovilju i u njega se rado vraćaju.