X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
16/05/2019 |  17:06 ⇒ 17:40 | Izvor: SRNA

Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Srpskoj

Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj svečano su danas otvoreni u Banjaluci koncertom nižnjenovgorodskog Gubernijskog orkestra u Narodnom pozorištu Republike Srpske.
Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Nižnjenovgorodske oblasti u SrpskojFoto: RTRS

Zamjenik premijera te ruske oblasti Olga Golodec u obraćanju na ceremoniji podsjetila je da je Republika Srpska sa Nižnjenovgorodskom oblasti prošle godine potpisala sporazum o saradnji i dodala da delegaciju ove oblasti čini više od 80 članova iz poslovne i obrazovne djelatnosti, te oblasti kulture.

Ona je navela da je sproveden niz aktivnosti radi ostvarivanja konstruktivne saradnje između Srpske i te ruske regije, kao i da ova manifestacija obuhvata više oblasti, od privrede do kulturnih dešavanja.

Golodecova je uručila zahvalnice ministru energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću, kao i Njegovom preosveštenstvu vladici banjalučkom Јefremu, koju je primio njegov izaslanik, za aktivnosti koje su vodili kako bi bila realizovana ova manifestacija.

Eparhiji banjalučkoj uručena je i ikona Svetog Serafima Sarovskog.

Prije početka ove manifestacije ministar Đokić rekao je da raznovrsnu i brojnu delegaciju predvodi vicegubernator Nižnjenovgorodske oblasti, što govori o tome koliko je toj ruskoj regiji važna saradnja sa Republikom Srpskom.

- Ulažu se napori da se realizuje sporazum o saradnji koji je potpisan prošle godine u Banjaluci, kojim su definisane mogućnosti i oblasti saradnje - naveo je Đokić.

On je dodao da su u okviru manifestacije Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Srpskoj već održani sastanci na nivou resora, kao i na nivou predstavnika obrazovnih institucija i oblasti kulture.

Đokić je rekao da će dijelovi kulturnog programa ove manifestacije biti realizovani u Banjaluci, Prijedoru i Brčkom.

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je Nižnjenovgorodska oblast jedan od najrazvijenijih dijelova Rusije, navodeći da su razgovori vođeni na svim nivoima, od metalske industrije do razvijanja medicinske opreme.

On je iznio očekivanje da će nakon razgovora privrednika Srpske i te ruske oblasti, biti i konkretnih dogovora o saradnji između privrednih društava.

- Na nivou ministarstava vođeni su razgovori o eventualnom formiranju zajedničkih firmi koje bi poslovale u Srpskoj, što bi omogućilo lakši pristup tržištima EU i za Srpsku i za tu rusku oblast, a i predstavili smo im naše kapacitete za ulaganje - naveo je Petričević.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je ova posjeta nastavak aktivnosti ka realizaciji onog što je zacrtano u potpisanom sporazumu o saradnji.

- Delegaciju čine i veliki broj privrednika koji su tokom dana razgovarali sa našim privrednicima u Privrednoj komori i nadam se da će to rezultirati određenim privrednim aktivnostima - naveo je Klokić, dodajući da je značajno da se razvijaju i drugi oblici saradnje.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Povezane vijesti:

Dodatno unaprijediti privrednu saradnju sa Nižnjenovgorodskom oblašću

Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini